Намери ни
To Top

Reuters: Това е мистериозният командир на йеменските бунтовници, които атакуват корабите в Червено море

Абдул Малик aл Хути е лидерът на йеменските бунтовници, подкрепяна от Иран групировка, която от месеци изстрелва безпилотни самолети и ракети по западни търговски кораби в Червено море – атаки, които накараха Съединените щати и Великобритания да предприемат ответни мерки, пише Reuters.

Ал Хути има репутацията на яростен командир с богат опит на бойното поле. Няколко корабни линии преустановиха дейността си или я пренасочиха към по-дълъг маршрут около Африка заради кампанията на бунтовниците, които управляват по-голямата част от Йемен, след като спечелиха войната срещу подкрепяните от Саудитска Арабия сили въпреки малките си шансове за победа.

Подкрепяните от Иран бойци обещаха да продължат да оказват натиск върху световната морска търговия, което може да навреди на световната икономика, докато Израел не спре да бомбардира Ивицата Газа.


Бойците заплашиха да отвърнат на удара, след като американски и британски военни самолети, кораби и подводници удариха Йемен през нощта в отговор на атаките срещу корабоплаването в Червено море.

Преди да стане командир на движението, което от 2015 г. се сражава с водената от Саудитска Арабия военна коалиция в конфликт, в който загинаха десетки хиляди души, икономиката на Йемен беше опустошена, а милиони гладуваха, Ал Хути си спечели репутацията на жесток командир на бойното поле.

Под ръководството на Абдул Малик Ал Хути групировката привлича десетки хиляди бойци и разполага с огромен арсенал от въоръжени безпилотни самолети и балистични ракети, които използва за многократни удари по саудитска стратегическа инфраструктура.

„Той успя да превърне една селска милиция, която до голяма степен се занимаваше с въстанически тактики, в една от най-устойчивите недържавни въоръжени групировки в региона“, твърди Лудовико Карлино, главен анализатор за Близкия изток и Северна Африка в HIS Markit.

В реч през 2022 г. Абдул Малик Ал Хути заявява, че целта му е да може да нанесе удар по всяка цел в Саудитска Арабия или Обединените арабски емирства, които разглеждат Иран и неговите пълномощници като основни заплахи за сигурността в Близкия изток и извън него.

Абдул Малик Ал Хути е известен с това, че рядко се задържа за дълго на едно място и с изключителното си нежелание да прави планирани публични изяви.

„От началото на войната в Йемен, която широко се разглежда като конфликт между Саудитска Арабия и Иран, чуждестранните служители, които работят с Ал Хути, никога не са се срещали лично с него“, заявяват източници на британската медия.

Движението на хутите е създадено, за да се бори за интересите на шиитите заиди – малцинствена секта, която до 1962 г. е управлявала 1000-годишно кралство в Йемен. Иран подкрепя хутите като част от своята регионална „ос на съпротивата“ – редица подкрепяни от Иран групировки, а движението е възприело елементи от революционната идеология на Техеран.

Експерти от Йемен твърдят, че хутите са мотивирани предимно от вътрешен интерес, въпреки че имат политически афинитет към Иран и „Хизбула“.

Хутите отричат, че са марионетки на Техеран, и твърдят, че се борят срещу корумпирана система и регионална агресия.

Ощр от категория