Намери ни
To Top

Вижте кой е Джанлоренцо Бленджини

Един от най-именитите италиански треньори е големият фаворит да поеме националния отбор на България. Управителният съвет на БФВолейбол реши да доведе преговорите до подписване на договор с Джанлоренцо Бленджини, който в момента води Кучине Лубе (Чивитанова). Контрактът, който ще му бъде предложен, е за 3 2 години. Той ще влезе в сила от 2024 година.


Бленджини ще продължи работата си в Лубе до края на сезона в Италия, който завършва през май.

Вижте кой всъщност е Джанлоренцо Бленджини:

51-годишният специалист е олимпийски вицешампион с националния тим на Италия от Рио 2016. Има сребърен медал от Световната купа в Япония (2015) и бронз от Европейското първенство в Италия и България (2015). Най-големите успехи на треньора на клубно ниво са три титли на Италия, както и купата на страната. Той е ученик на професора в треньорския занаят Хулио Веласко.

Кариерата на Бленджини стартира през 2000 година и непрекъснато върви нагоре. В началото е помощник на Мауро Беруто в Торино в Серия А2. Тандемът се премества в Пиаченца през 2002 година, където започват да се редят и успехите. Отборът печели промоция в Серия А1 и печели Купата на Италия в Серия А2.

Когато легендарният аржентински треньор Хулио Веласко подписва договор с Пиаченца, настоява Бленджини да му остане помощник. Двамата работят заедно в продължение на четири години. Другите им отбори като тандем са Модена и Габека. В последния си сезон като асистент новият наставник на България отново се събира с Беруто, който заедно с Веласко имат най-голям принос за развитието му. Двамата са в Габека.

Лупи (Санта Кроче) е първият клуб, който покани Бленджини за старши през 2009 година. Във втория си сезон треньорът спечели Купата на Италия в Серия А2 и класира отбора за финален плейоф за влизане в Серия А1.

Резултатите и играта на тима му впечатляват волейболната общественост и помагат за първи договор в елита. Бленджини става треньор на Тонно Калипо (Вибо Валентия) в периода 2011-2014 година. След това преминава за една година в Топ Волей (Латина).

През декември 2014-а Беруто отново го кани за свой помощник – този път в националния отбор на Италия. На 24 май 2015 година Бленджини сменя Алберто Джулиани начело на Кучине Лубе (Чивитанова). С тима треньорът спечели титлата и Купата на Италия през 2017-а. И в двата случая победи Тренто на финала.

На 1 август 2015 година Бленджини е назначен и за национален селекционер на Италия, където остава до януари 2021-а. В последните четири години от престоя му на този пост не води клубен тим. Най-големият успех с Италия е сребърен медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро. На финала „Скуадра адзура“ загуби с 0:3 от домакина Бразилия. Последният му мач начело на Италия е на Олимпиадата в Токио 2020, когато на 3 август 2021-а отстъпи от Аржентина на четвъртфинал. Във визитката му влизат още злато от Средиземноморските игри в Испания (2018) и от Универсиадата в Италия (2019), както и сребро от Гранд Купа на шампионите в Япония (2015).

През 2021-а година Бленджини се завръща в Лубе и спечели още две титли на Италия.

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Волейбол