Намери ни
To Top

Меси срещу Бразилия в жегата на Рио де Жанейро

Има малко неща, които Лионел Меси не е постигал в кариерата си. Едно от тях е да отбележи гол срещу Бразилия в официален мач. Носителят на осем “Златни топки” има пет попадения срещу големия съперник, но всички те са отбелязани в приятелски срещи.

Утре той ще има възможност да промени това, когато световните шампиони гостуват на Бразилия в мач от световните квалификации.


Всички 69 000 билета за сблъсъка на “Маракана” отдавна са продадени. Много бразилци искат да видят Меси в двубой, който може да е последният му в Рио де Жанейро. На същия стадион той загуби финала на Световното първенство през 2014 г. от Германия и спечели финала за Копа Америка срещу Бразилия.

Аржентинците са лидер в квалификациите на Южна Америка, въпреки че преди няколко дни допуснаха първата си загуба, след като спечелиха световната си титла. Те отстъпиха на Уругвай с 0:2 в Буенос Айрес. Ситуацията на бразилците е малко по-сложна. “Кариоките” загубиха последните си два мача от Колумбия и Уругвай, а преди това направиха домакинско равенство с Венецуела.

Голяма част от Бразилия е засегната от невероятни жеги, което доведе дори до смъртни случаи. Преди седмица в Рио де Жанейро бе регистрирана температура от 42.5 градуса, което е рекорд за ноември. Тези условия са месец преди да настъпи лятото в Южното полукълбо. Последните часове температурите малко спаднаха благодарение и на лек дъжд, но на “Маракана” се очаква градусите и емоциите да бъдат много високи.

Бразилия има един рекорд, който ще е застрашен. “Кариоките” никога в историята си не са губили мач от световни квалификации като домакини. Селекционерът Фернандо Динис е под огромно напрежение след слабото представяне на тима в последните мачове. Срещу Колумбия отборът поне създаде голови положение – нещо, което рядко му се случваше в предишните три срещи.

Защитата на бразилците обаче е трагедия. Тимът допусна шест гола в петте мача от началото на квалификациите – повече от всички попадения, които допусна миналата година. В последната среща колумбийците създадоха цели 22 положения. Героят за домакините Луис Диас, който вкара два гола, имаше 10 шанса. Отбор, който допуска толкова ситуации пред вратата си, играе на лотария.

Дали Динис ще заложи на нещо различно срещу Аржентина? Възможно е да пусна допълнителен човек в халфовата линия, където до Бруно Гимараеш и Андре може да влезе Дъглас Луис от Астън Вила. Динис обаче може и да рискува и да тръгне смело напред, като Габриел Жезус да действа пред Рафиня, Родриго и съотборника си в Арсенал Габриел Мартинели.

Петкратният световен шампион има и кадрови проблеми. Важни играчи като Неймар и Винисиус са с тежки контузии. С оглед това е възможно новата надежда на тима Ендрик да започне като титуляр. 17-годишният талант дебютира за тима преди няколко дни в мача с Колумбия.

Селекционерът на Аржентиа Лионел Скалони е изградил отбор около Лионел Меси. Тези около него са готови да тичат повече, за да му позволят да се изявява в решителните моменти. Халфовата линия от Енцо Фернандес, Алексис Мак Алистър и Родриго Де Паул разиграват топката с идеята да намерят Меси в близост до вратата на съперника.

Ако Бразилия игра със само двама типични халфове, аржентинците ще се опитат да се възползват от това, като ги заобиколят и се възползват от слабостите на съперника по крилата. Именно с тази идея Скалони изпробва Анхел Ди Мария като титуляр на една от последните тренировки.

Въпреки че Аржентина е солиден отбор, той има ахилесова пета. Ако не бе фантастичното спасяване на Емилиано Мартинес в последните секунди на финала на Световното първенство в Катар, цялата история на Мондиала и биографията на Меси щяха да са различни. Ако Рандал Коло Муани бе пратил топката в мрежата, историята щеше да е как Лео е бил провален от слабата защита на “гаучосите”. Тя се огъна под напрежение в мачовете срещу Австралия и Нидерландия и бе близо да го направи във финала срещу Франция.

Вярно е, че в осем мача след Катар аржентинците не допуснаха гол, но това е малко измамно и до голяма степен причината е в слабите съперници. Тази серия приключи миналия четвъртък, когато Уругвай им вкара два гола. На няколко пъти Дарвин Нунес се оказа прекалено бърз за Николас Отаменди. Бразилците нямат нападател с мощна на Нунес, но имат много скорост, която може да създаде проблеми на “гаучосите”.

Загуба, за който и да е от двата южноамерикански колоса, ще бъде приета тежко от феновете и годината ще завърши с горчив привкус за тях. Аржентина малко лесно може да се справи с евентуално поражение, тъй като ще остане на добра позиция за класиране и ще има време да подобри нещата. За Бразилия трета поредна загуба и първа домакинска загуба в световни квалификации и то от големия съперник ще бъде възприето като унижение.

Последвайте канала ни в


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол