Намери ни
To Top

Мъжка и смесена двойка на България на финал в многобоя на EП по спортна акробатика

Два български вида се класираха на финал в многобоя на Европейското първенство по спортна акробатика за мъже и жени, а други два – в надпреварата при младежите.

Елена Босилкова и Жулиен Шайков влязоха с четвърти резултат от квалификациите на финала в многобоя при смесените двойки за мъже и жени. Елена и Жулиен събраха сбор 52.660 точки след балансовото съчетание и темповата комбинация.


С най-висок резултат във финала влезе смесената двойка на Азербайджан (57.190), следвана от Украйна (55.940) и Германия (54.850). За финала в многобоя, на който се изпълняват комбинирани съчетания, се класираха още двойките на Португалия, Испания, Полша, Ирландия и Молдова.

Елена Босилкова и Жулиен Шайков постигнаха пета оценка (26.140 точки) в квалификацията на баланс, с което си осигуриха и финал в дисциплината.

Ден по-рано те завършиха на престижното пето място във финала на темповата комбинация.

Мъжката двойка на България Георги Стоянов и Панайот Димитров също осигури два финала в шампионата за мъже и жени. Георги и Панайот влизат с шеста оценка (50.750) в битката за разпределение на призовите места в многобоя. С най-висок сбор след квалификациите е мъжката двойка на Азербайджан, следвана от Португалия, Испания, Великобритания, Украйна, България, Армения и Германия. Втората българска мъжка двойка – Любомир Василев и Григор Рашев, е с осми резултат от квалификациите за многобоя, но само видът с по-висок резултат от една и съща държава има право да участва във финал.

В квалификациите в темповата комбинация Георги Стоянов и Панайот Димитров постигнаха четвърти резултат (26.150). По-добра оценка от тях получиха само Азербайджан (27.360), Испания (27.260) и Португалия (26.460). Любомир Василев и Григор Рашев заслужиха пета оценка (25.370) в квалификацията.

Финалите в многобоя с участието на Георги Стоянов и Панайот Димитров при мъжките двойки и на Елена Босилкова и Жулиен Шайков при смесените двойки започват в събота (21 октомври) от 18,45 часа.

Финалите на темповите комбинации за мъжките двойки и на баланс при смесените са в неделя (22 октомври) от 18,40 часа.

България заслужи финали и в състезанието при младежите.

Женската тройка Маринела Иванова, Петя Георгиева и Емили Йорданова влезе със седма по сила оценка сред участниците в многобоя. Финалът е в събота (21 октомври) от 13 часа.

Маринела, Петя и Емили се класираха седми във финала в темповата комбинация, но не успяха да влязат на финал на баланс. Втората българска женска тройка – Ралица Терзийска, Виктория Пешева и София Линкова, се класира на 26-о място в квалификациите за многобоя.

Смесената двойка Милица Смоленска и Андрей Христов се класира на финал в многобоя с шести резултат от участващите в него след квалификациите. Милица и Андрей ще участват и на финала на баланс с пети резултат от влезлите в него. Калина Терзийска и Кристиян Ангелов завършиха 11 на баланс и останаха извън двата финала. Калина и Кристиян заеха шесто място във финала на темповата комбинация.

Финалът в многобоя при смесените двойки за младежи е в събота (21 октомври) от 15,05 часа. Финалът на баланс е в неделя (22 октомври) от 15,10 часа

31-ото Европейско първенство по спортна акробатика за мъже, жени и младежи във Варна продължава до 22 октомври. Входът в Двореца на културата и спорта е свободен.

Ощр от категория Спорт