Намери ни
To Top

Трофеят за Левски е с особена стойност

Очакванията за първия по рода си турнир за Суперкупата на България бяха високи след изключителния сезон през миналата година и сериозните амбиции, които тимовете афишираха със селекциите си през лятото. И ако полуфиналите не предложиха никаква интрига, мачът за трофея бе истинско украшение. Пет гейма, обрати и волейбол на високо ниво, какъвто рядко се вижда в началото на сезона по съвсем обективни причини.

Левски заслужи първата в историята си Суперкупа на България след великолепно представяне и в двата дни на турнира, побеждавайки последователно шампиона Нефтохимик и носителя на Купата Хебър.


„Сините“ го направиха с миналогодишния отбор и едно малко изключение в лицето на центъра Майкон Морейра. Но разлика в Левски имаше и тя е съществена. Всички тези млади момчета в синьо са с една година по-възрастни, по-опитни и по-обиграни. И имат за треньор маестрото в занаята у нас, когато става дума за работа с подрастващи – Николай Желязков. Нещо повече – столичани демонстрираха страхотна отборна игра без дълготрайни колебания в нито един елемент. С ясен план и концепция. Отборното спечели. Така, както стана и във финалната серия през миналата година.

Макар да е твърде рано за заключения може да се твърди категорично – и този сезон отборът, а не индивидуалностите ще спечелят трофеите.
Хебър направи гръмка селекция, но започна с фалстарт годината.  Широко прокламираната цел требъл вече минава във вариант дубъл. Игрово пазарджиклии оставиха нещата в ръцете на Джулио Саби, който не получи достатъчно подкрепа от другите крайни нападатели, а малкото време за подготовка под ръководството на Алберто Джулиани си каза думата. Хебър ще изглежда по различен начин в следващите месеци и с течение на времето ще демонстрира защо е главен фаворит за спечелване на титлата. Тук главното предизвикателство ще бъде впрягането на индивидуалностите в работещ колектив.

Такъв какъвто вече има в Левски. Трофеят за столичани има много специална стойност, тъй като в този отбор е акумулирана голяма част от бъдещето на националния отбор по волейбол. При това на ключови постове. И спечелването на купа у нас може само да разпали още повече искрата на отлично работещия клуб.

Петър Стоянов, “Тема Спорт”

Снимки: Startphoto

Ощр от категория Волейбол