Намери ни
To Top

Новата боксова организация търси признание от МОК

Организацията World Boxing, която беше създадена като алтернатива на Международната асоциация по бокс (IВА) с президент Умар Кремльов, ще се опита да получи признание от Международния олимпийски комитет (МОК) и така да влезе в олимпийското семейство.

През август първи членове на новата организация World Boxing станаха федерациите по бокс на Австралия, Великобритания, Нова Зеландия, Нидерландия и САЩ. Също така планират да се включат федерациите по този спорт на Аржентина, Бразилия, Канада и Швейцария.

„World Boxing има намерение да подаде заявка за признаването й като официална структура от МОК и като международна асоциация на своя спорт“, се казва в становището на новата организация.


От МОК обаче отговориха, че до завършването на арбитражния спорт с IBA няма да се взимат никакви решения за бъдещето на бокса в олимпийското движение.

Няма нужда да се подават никакви заявки за членство или признаване на върховенството на нова организация, докато не приключат съдебните дела по темата. Очакванията ни са това да се случи в началото на календарната 2024-а года“.
През юни на сесия на МОК с болшинство при гласуването IBA беше изключена от олимпийското движение, тъй като лишената от права през 2019-а година организация не успя да си реши вътрешните управленски и финансови проблеми.

Руснакът Кремльов обвинява пък от своя страна МОК и ръководството на световното олимпийско движение в прикриване на корупционни престъпления на бившия шеф на бокса Чънг Куо.

Ощр от категория Бойни Спортове