Намери ни
To Top

Байерн 0:2 РБ Лайпциг, тройна смяна за баварците

Шампионът Байерн (Мюнхен) и РБ Лайпциг играят при резултат 0:2 в мач за Суперкупата на страната, който  се играе на „Алианц Арена“.  Дани Олмо откри за гостите още в 3-тата минута, а в края на полувремето испанецът се разписа още веднъж след чудесна индивидуална акция. Срещата се очаква с голям интерес предвид рекордния за баварците трансфер на Хари Кейн, като футболистът се очаква да дебютира още тази вечер, като стартира от пейката днес. Байерн има три поредни спечелени трофея, като през миналата годината двата отбора отново се срещнаха за Суперкупата, като мюнхенци спечелиха с атрактивното 5:3.


За сметка на това е пресен споменът от края на изминалия сезон в Бундеслигата, когато именно РБ Лайпциг спечели с 3:1 като гост на Байерн в предпоследния кръг, с което едва не отне титлата от баварците.

Трансферното лято бе интересно и интензивно и за двата отбора. Байерн счупи трансферния си рекорд и привлече звездата на Тотнъм и капитан на Англия Хари Кейн, за който плати над 100 млн. евро. Баварците се подсилиха още с бранителя на Наполи Ким Мин-Жае, Конрад Лаймер и Рафаел Герейро. От клуба пък си тръгнаха Садио Мане, Люка Ернандес и Ян Зомер, изтече и наемът на Жоао Кансело.

РБ Лайпциг пък се превърна в един от най-добре продаващите клубове в Европа през това лято. „Биковете“ се разделиха с големите си звезди Кристофър Нкунку, Доминик Собослай и Йошко Гвардиол, като прибраха за тях близо 220 млн. евро. Същевременно тимът се подсили с голмайстора на Ланс Лоис Опенда, взетите под наем съответно от ПСЖ и Ливърпул Шави Симонс и Фабио Карвальо, халфа на Хофенхайм Кристоф Баумгартнер, както и с бранителите Ел Шадай Битшиабу и Кастело Лукеба, привлечени съответно от ПСЖ и Лион.

Томас Тухел днес няма да може да разчита на все още възстановяващия се от контузия Мануел Нойер, както и на лекуващите травми Томас Мюлер, Ерик Максим Чупо-Мотинг и Рафаел Герейро. Наставникът на Байерн е оставил на пейката двете си най-скъпи попълнения – Хари Кейн и Ким Мин-Жае.

Така на вратата застава Свен Улрайх, а пред него в защита ще действат Бенжамен Павар, Матайс де Лихт, Дайо Упамекано и Алфонсо Дейвис. Конрад Лаймер е предпочетен пред Леон Горетцка и ще партнира на Йошуа Кимих в средата на терена срещу бившите си съотборници. Като титуляр в нападение започва младият французин Матис Тел, а зад него ще действат Льорой Сане, Джамал Мусиала и Серж Гнабри.

Наставникът на РБ Лайпциг няма да може да разчита на тежко контузилото се ново попълнение Ел Шадай Битшиабу, както и на друг от новите – Кристоф Баумгартнер. С травми са още Амари Хайдара и вратаря Петер Гулачи.

Новото попълнение Лоис Опенда ще партнира на Тимо Вернер в атаката на РБ Лайпциг, а в предни позиции ще действат още Дани Олмо и друга от лятните придобивки – Шави Симонс. В средата на терена за „биковете“ ще играят Кевин Кампъл и Ксавер Шлагер.

Мачът започна вихрено за РБ Лайпци, като още в първата минута Лоис Опенда се озова очи в очи със Свен Улрайх, но стреля в ръцете му, В 3-ата минута обаче „биковете“ поведоха, след като изпълниха пряк свободен удар, защитата на Байерн не се намеси добре и Дани Олмо с хубав удар откри резултата за гостите – 0:1. Байерн опита да реагира, като седем минути по-късно Серж Гнабри се оказа в добра позиция, но ударът му бе спасен от Янис Бласвих. В 16-ата минута дойде най-чистата ситуация за Байерн, когато Серж Гнабри изведе Матис Тел сам срещу стража на РБ Лайпциг, който спаси сигурен гол. Десетина минути последва абсолютно идентична ситуация – Гнабри финтира добре отляво и подаде отлично към младия французин, който от чиста позиция прати топката в аут.

Натискът на Байерн продължи и след разбъркване в наказателното поле на РБ Лайпциг Мохамед Симакан изчисти лошо и замалко не си отбеляза автогол, но за негов късмет топката срещна гредата на Бласвих. Колебливата игра на баварците в защита пък продължи, като тимът често допускаше опасни контраатаки и ситуации пред Свен Улрайх, като при една от тях вратарят успя да излезе и да пресече пас към Тимо Вернер. Постепенно натискът на Байерн поспадна и така дойде последната 45-ата минута на полувремето, когато Дани Олмо се измъкна технично от Матайс де Лихт и с техничен удар между краката на Улрайх вкара втория си гол в мача – 0:2. Хаосът в защитата на баварците продължи с пълна сила дори и в даденото от съдията Бастиан Данкерт продължение, като на няколко пъти играчи на РБ Лайпциг се озоваха в опасни позиции.

Тухел реагира на почивката и предприе тройна смяна, като пусна в игра новото попълнение Ким Мин-Жае, Кингсли Коман и Нусаир Мазрауи на мястото на Матайс де Лихт, Бенжамен Павар и Конрад Лаймер. Веднага започна натиск на Байер, като първо Серж Гнабри не успя да овладее топката в наказателното поле на Лайпциг, а Льорой Сане стреля опасно отдалеч. Малко след това пък Тел не успя да засече добър пас на Гнабри.

БАЙЕРН (4-2-3-1): Улрайх; Павар, Упамекано, де Лихт, Дейвис; Кимих, Лаймер; Сане, Мусиала, Гнабри; Тел

РБ ЛАЙПЦИГ (4-2-2-2): Бласвих; Хенрикс, Симакан, Орбан, Раум; Шлагер, Кампъл; Симонс, Олмо; Вернер, Опенда


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол