Намери ни
To Top

Шоуто започва: Манчестър Сити открива новия сезон в Премиър лийг

Новият сезон в Премиър лийг започва тази вечер с двубой между шампиона на Чемпиъншип Бърнли и завоювалия требъл през миналата кампания супертим на Манчестър Сити. „Гражданите“ ще се опитат да станат първият отбор в историята, спечелил четири поредни пъти шампионската титла в елитния шампионат на Англия. Интересното е, че най-ранното препятствие за Джосеп Гуадиола по пътя към тази цел ще бъде отборът, воден от бившия капитан на Сити Венсан Копани. Двубоят стартира от 22:00 часа на „Търф Моор“.


Шампионите се разделиха с капитана си Илкай Гюндоган, който отиде в Барселона, и Рияд Марез, поел в посока Саудитска Арабия. До момента бяха привлечени и две сериозни нови попълнения – опитният Матео Ковачич, и Йошко Гвардиол, който вече е най-скъпият защитник в историята. Вероятно до края на лятото ще има и още трансфери в двете посоки, но дори и да остане в този състав, Сити отново е големият фаворит за титлата.

Арсенал беше единственият реален конкурент на „гражданите“ през миналия сезон, а след мащабната селекция, която направиха, лондончани са уверени, че този път могат да се преборят за първото място. Деклан Райс, Кай Хавертц и Юриен Тимбер бяха привлечени за над 200 милиона паунда. Очаква се всеки момент да бъде финализиран и трансферът на Давид Рая от Брентфорд. Напуснаха Джака, Търнър и Мейтланд-Найлс, а неприятната новина преди старта на сезона е поредната контузия на нападателя Габриел Жезус, който претърпя операция на коляното и ще пропусне първите няколко седмици. Арсенал вече взе леко психологическо предимство в тежката битка с Манчестър Сити, след като преди седмица победи „гражданите“ след изпълнение на дузпи и вдигна трофея „Къмюнити Шийлд“. По-важно е обаче на какви позиции ще са отборите през месец май.

Манчестър Юнайтед регистрира осезаем прогрес в първия сезон под ръководството на Ерик тен Хаг и завърши на трето място в лигата, като дори прекъсна и сушата по отношение не трофеите, печелейки „Карабао Къп“. Амбицията на нидерландеца е да надгради над постигнатото и да успее да въвлече отбора в битката за титлата. Андре Онана, Мейсън Маунт и Расмус Хьойлунд до момента подсилиха „червените дяволи“, като последният няма да може да бъде използван в първите мачове. Надеждите са да бъдат привлечени още две нови попълнения – централен защитник и още един халф. Давид Де Хеа си тръгна, а няколко играчи с периферна роля вече също напуснаха. Очакват се и сериозни продажби, сред които тези на Магуайър, Фред, Мактоминей и Хендерсън. Големият въпрос е колко бързо отбраната на Юнайтед ще свикне с новия вратар и новите изисквания на Тен Хаг.

Нюкасъл бе приятната изненада на миналия сезон. „Свраките“ играха много постоянно и заслужиха мястото си в топ 4 и правото да играят в Шампионската лига. Тук въпросителната е как ще се отрази на представянето на отбора в първенството участието в големите европейски мачове. Клубът обаче отново демонстрира амбиция на трансферния пазар, привличайки Сандро Тонали, Харви Барнс и Тино Ливраменто. Това дава още повече поводи за оптимизъм на без това летящите високо фенове на „свраките“.

Ливърпул претърпя провал през миналия сезон и за първи път в ерата „Юрген Клоп“ не успя да се класира за участие в Шампионската лига, след като завърши на пето място. Германецът се е заел със задачата да обнови изцяло халфовата линия на отбора, която бе слабото звено през миналия сезон. До момента бяха привлечени Алексис Мак Алистър и Доминик Собослай, които са безспорно качествени играчи. Очакват се още един халф и един централен бранител, но притесненията на феновете са, че селекцията се бави и напуснаха шестима играчи, а до момента са привлечени само двама. Опитни футболисти като Милнър, Хендерсън, Фабиньо, Фирмино, Кейта и Окслейд-Чембърлейн си тръгнаха. Фабио Карвальо път бе пратен под наем в РБ Лайпциг. В Ливърпул обаче ще има доста повече енергия. В офанзивен план нещата изглеждат обещаващи за мърсисайдци, но остава загадка колко стабилен ще бъде отборът в дефанса. Ако бъде намерен баланс, то мърсисайдци със сигурност могат да се завърнат в битката за титлата, още повече че са показвали, че след слаб сезон правят много по-силна кампания.

Брайтън и Астън Вила завършиха на шесто и седмо място през миналия сезон и оставиха много добри впечатления. Двата отбора ще играят в Европа през новия сезон, което също може да се отрази на представянето им в лигата. Бирмингамци направиха впечатляваща селекция с привличането на Юри Тилеманс, Пау Торес и Муса Диаби, а Унай Емери показа, че се чувства много добре на „Вила Парк“ и играчите му имат доверие. Брайтън се раздели с Мак Алистър и Роберт Санчес, а е много възможно да напусне и Мойсес Кайседо, към когото има огромен интерес. Бяха привлечени Жоао Педро, Игор и Барт Вербруген, но със споменатите изходящи трансфери класата на „чайките“ изглежда ще бъде по-ниска.

Тотнъм и Челси се провалиха най-шумно през миналия сезон, след като останаха много далеч от поставените си цели. Сега двата отбора ще търсят завръщане към обичайното си място в нови мениджъри – съответно Анге Постекоглу и Маурисио Почетино.

За сезона на Тотнъм от голямо значение е бъдещето на Хари Кейн. „Шпорите“ постигнаха принципна договорка с Байерн (Мюнхен) за негов трансфер, като в момента единствено нападателят трябва да вземе своето решение след поредното драматично лято около него. Иначе „шпорите“ се опитват да играят доста по-привлекателен футбол, а и до момента бяха привлечени играчи като Джеймс Мадисън, Гулиелмо Викарио, Алехо Велис, Мики ван де Вен и Манор Соломон. Правата на Педро Поро и Деян Кулушевски, които играха в Тотнъм под наем през миналия сезон, пък бяха закупени.

В Челси текучеството на играчи отново е голямо. След като в първите два траснферни прозореца при новия собственик бяха похарчени над 600 милиона паунда за нови попълнения, в началото на лятото клубът трябваше да се фокусира върху това да се редуцира броя на футболистите и да спечели пари от техни продажби, за да се балансира счетоводството. Бяха продаден Хавертц, Маунт, Ковачич, Кулибали, Пулишич, Менди, Лофтъс-Чийк и Ампаду. Канте, Аспиликуета и Обамеянг също си тръгнаха. Бяха привлечени Кристофър Нкунку, който обаче се контузи и ще пропусне първите месеци, Николас Джаксън, Роберт Санчес, Лесли Угочукву и Анжело. Очакванията се тепърва клубът да се развихри и да привлече още няколко нови играчи. Големият въпрос обаче е ще успее ли Почетино да сглоби боеспособен отбор при тези обстоятелства.

Интересно е да видим и какво ще се случи с Уест Хам, който спечели Лигата на конференциите и играе много силно в Европа през последните два сезона, но има проблеми в първенството. Там също селекцията се забави, но възела започва да се развързва. Раздялата с Деклан Райс обаче трудно ще бъде компенсирана.

Брентфорд и Фулъм записаха добър минал сезон, завършвайки в първата половина на таблицата и най-вероятно ще се опитат да задържат това ниво. Уулвърхамптън, където бе извършена треньорска рокада в последния момент, Кристъл Палас, Борнемут и Нотингам Форест също ще се целят около златната среда и ще се опитат да останат възможно най-далеч от опасната зона. Там всеки сезон е Евертън, който до последно се бори за своето място в елита. За съжаление на феновете на „карамелите“, няма индикации за нещо много по-оптимистично и през новата кампания.

Новаците Бърнли, Шефилд Юнайтед и Лутън Таун ще се опитат да затвърдят тенденцията от последните сезони, че отборите от Чемпиъншип са доста добре подготвени и изненадват приятно в дебютната си кампания в Премиър лийг.


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория Световен футбол