Намери ни
To Top

Кончита Мартинес призова за повече жени сред треньорите на водещите тенисисти

Повече жени трябва да бъдат треньори на тенисисти от WTA и ATP, призова бившата шампионка от „Уимбълдън“ и директор на турнира „Били Джийн Къп“ Кончита Мартинес. Тя заяви, че пропастта е твърде голяма, тъй като само 13 от челните 200 жени в ранглистата имат треньорки от същия пол.

Мартинес, която победи Мартина Навратилова на финала на „Уимбълдън“ през 1994, бе част от треньорския щаб на Гарбине Мугуруса през 2017, когато испанката спечели титлата в Лондон. През кариерата си тя е работила и с Каролина Плишкова, а освен това е била капитан на мъжкия отбор за Купа „Дейвис“.


„Защо да нямаме жена за треньор на мъж? Напълно възможно е“, каза 51-годишната легенда в интервю за Ройтерс.

„Амели (Моресмо) беше треньор на Анди (Мъри). Мъжете да си помислят по този въпрос, защото аз знам, че ние също го можем. Това в крайна сметка е тенис. Радвам се да виждам дами сред треньорите в женския тенис и не виждам пречка това да се случва и от другата страна.“

„Работила съм с мъже. За мен бе важно да опитам и честно казано се чувствах много, много комфортно покрай тях. В крайна сметка това е тенис и съветът си е съвет. Може би при тях играта е малко по-различна, но всеки треньор знае как да помогне на някого, за да вдигне нивото“.

Ощр от категория Тенис