Намери ни
To Top

Нов Дисциплинарен правилник за волейболните първенства от следващия сезон

Основна новост е, че Дисциплинарната комисия ще може да се самосезира

Изцяло нов Дисциплинарен правилник влиза в действие за сезон 2023/24 за волейболните първенства у нас. Той бе утвърден на УС на БФВ, съобщи президентът на Национална волейболна лига Живко Желязков.

Той е базиран на стария, но с промяна в почти всяка точка, както и с добавяне на множество нови точки. Той е в четири отделни части, които са за Ефбет Супер Волей, за Висша лига – мъже, за женското първенство и за подрастващите.


Едно от най-важните неща в новия Дисциплинарен правилник възможността дисциплинарната комисия да се самосезира. Да бъдат предприети действия въз основа на видеозаписи, а не само по контестации, доклад на съдии или съдийския делегат на мача.

„Целта на новия правилник е да изчистим волейболната игра. Да няма разправии и инциденти по време на срещите и да няма оспорвания на съдийски решения. С това да намалим максимално загубата на ТВ-време. От новия сезон ще се постараем да бъдат още по-интересни мачовете, особено в ефбет Супер Волей. Рекламодателите искат да бъдат свързани с качествен продукт, а не със скандали. Да има този правилник дисциплиниращ ефект към всички – състезатели, президенти  и клубове“, коментира за BGvolleyball.com Живко Желев.

„Искам да изкажа своята благодарност към всички специалисти, които работиха по новия правилник. Бяха положени доста усилия. Възможността Дисциплинарната комисия да се самосезира и НВЛ да води диалог с нея, а не да се стои и да се чака след даден инцидент, поради липса на доклад на съдийски делегат, предприемането на своевременни действия, както и изготвянето на нов Лицензионен правилник, бяха част от нещата, които бяха заложени към програмата ми, когато се кандидатирах за член на УС и се радвам, че успях да ги постигна“, добави още президентът на НВЛ.

Той допълни, че се е заел да изчисти волейбола от натрупаните през годините казуси. Дошло е времето да се предприемат решителни действия, като новите правилници – Дисциплинарен и Лицензионен са основна крачка в тази посока.

Ощр от категория Волейбол