Намери ни
To Top

Ерийън Найтън: Ще бъда легенда или може би световен рекордьор

Бронзовият световен медалист на 200 метра Ерийън Найтън мечтае да стане легенда в атлетиката и може би световен рекордьор. Вчера 19-годишният американец спечели първото място на Диамантената лига в Осло с 19.77 секунди, подобрявайки рекорда на турнира на Юсейн Болт от 2013 г.

“Към момента, в състоянието, в което се намирам, просто ще кажа, че съм добре, защото излизайки на сцената толкова млад – на 17, се чувствам сякаш за себе си наистина се справям добре.


Ако продължа да правя това, което правя, просто ще кажа, че след няколко години ще бъда легенда или може би световен рекордьор“, каза Найтън на пресконференцията след Диамантената лига в Осло.

На 18 години Найтън спечели бронзов медал на 200 м на Световното първенство в Орегон, ставайки най-младият индивидуален медалист в спринта в историята на шампионатите.

Найтън държи световния рекорд за юноши под 18 години на 200 м с 19.84 сек от 27 юни 2021 г., както и планетарния рекорд за юноши под 20 г. с 19.69 сек от 26 юни 2022 г.

Най-доброто му постижение от 19.49 сек (не е ратифицирано) го прави петия най-бърз атлет в историята в тази дистанция. Единствено Юсейн Болт, Йохан Блейк, Ноа Лайлс и Майкъл Джонсън са бягали по-бързо от него.

През 2022 г. американският спринтьор стана първият атлет в историята, който печели наградата за “Изгряваща звезда в света при юношите” за втори път.

Ощр от категория Спорт