Намери ни
To Top

Спряха правата на световен медалист от Ямайка

Сребърният световен медалист с щафетата на Ямайка на 4 по 400 метра от Орегон 2022 Кристофър Тейлър е с временно спрени състезателни права заради отказ да даде допинг проба при инцидент през ноември 2022 г.

Тейлър, който е олимпийски и световен медалист на 400 м, може да получи 4-годишно наказание, ако бъде признат за виновен. Ямаецът не се е състезавал от 30 август 2022 г. На Световното в Орегон той бяга за тима си, който спечели сребърен медал на 4 по 400 м.


Според Jamaica Observer Тейлър е бил потърсен през ноември от антидопингови служители, които са се появили, за да направят тест в дома му в Кингстън, Ямайка (мястото, което той е посочил във формуляра за местонахождението си). Когато служителите са пристигнали на мястото, Тейлър е бил на международното летище в Кингстън и е чакал да хване полет за САЩ.

Ако даден спортист не е там, където казва, че е, когато се появят служители на антидопинговата служба, това се счита за пропуснат тест. Обикновено първо или второ нарушение не носи никакво наказание, но ако спортистът пропусне три теста в рамките на 12-месечен период, това представлява нарушение на местонахождението, което води до автоматичен период на наказание.

Въпреки това, в случая с Тейлър се смята, че той е нарушил член 2.3 на антидопинговия кодекс на WADA, който говори за умишлено “избягване, отказ или неподлагане на вземане на проби“, което води до задължителна дву- или четиригодишна забрана. Ако Тейлър може да установи, че нарушението на правилото не е било умишлено, периодът на лишаване от право на участие може да бъде намален.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт