Намери ни
To Top

Смесен дует ще представя България в артистичното плуване на Европейските игри

Дуетът Христина Черкезова и Димитър Исаев ще представят страната ни в артистичното плуване на Европейските игри в Полша от 22 юни до 2 юли.

Двамата танцьори във вода заедно с треньорката им Юлия Чубурова и генералният секретар на федерацията по плувни спортове Димитър Бобев гостуваха в пресклуб „България“, за да разкажат как и за колко време е бил сформиран дуетът и какви са целите пред него.

„Всичко започна през есента миналата година, когато Димитър Исаев дойде при мен и ми каза, че иска да пробва нещо ново. Аз самата исках да направя нещо, което никой не е правил досега“, започна своя разказ Чубурова.


Така бившият национален състезател по скокове във вода, който участва на Първите европейски игри в Баку през 2015 г., се хвърля в дълбините на ново предизвикателство. Опитът е успешен, с Христина си прилягат и тренировките вървят добре, спомня си треньорката. Тя е благодарна на федерацията за доверието и подкрепата в аванс, в момент, когато Христина и Димитър още нямат никакви резултати.

„Всяко начало е трудно, но ако не се постави началото, няма да има развитие. Федерацията развива и трите спорта – плуване, артистично плуване и скокове във вода“, коментира Димитър Бобев.

„Има и хора, които не вярват, че сме направили толкова много за краткото време“, откровена е Юлия Чубурова.

Фактите са безспорни – при дебютното си участие на международно състезание – Световната купа в Египет, българският дует е обсипан с комплименти, спомня си с вълнение специалистката с 20-годишен опит.

„Не съм очаквал, че за 8 месеца можем да направим такава стъпка и да достигнем до Световната купа и Европейските игри“, сподели днес Димитър Исаев.

През септември миналата година, след световното първенство, той решава да сложи край на кариерата си като скачач. Споделя, че преди това е имал занимания с балет, но желанието му е било да танцува, да се занимава с някакъв вид танци. Сбъднал е желанието си в артистичното плуване. Голямата му мечта е да се докаже на Олимпийски игри и се надява това да стане в Лос Анжелис 2028 г., когато мнозина очакват смесеният дует в артистичното плуване да влезе в програмата.

„Да сме доволни от постиженията“ – така Христина определя своя приоритет занапред. „Много добре се разбираме, много сме упорити“, добави тя.

Заедно с нейния партньор гледат сега към Европейските игри.

„Много ни затруднява новият правилник. Променя се постоянно, като се увеличава трудността за сметка на артистичността. Не дава възможност да се покаже красотата на нашия спорт. Бих го нарекла „въртеливо плуване“, не артистично. Съчетанията стават еднотипни“, разкри Юлия Чубурова проблема при подготовката за Европейски игри.

За съчетанията тя сподели, че едното е с музикален съпровод на песен от „Ролинг Стоунс“, а другото е срещу домашното насилие. Треньорката сама сътворява хореографията. Причината е финансова, става ясно от думите й.

„Всички си купуват хореографии, но цените започват от 2000 евро, което е непосилно за нас“, каза Чубурова.

Ощр от категория Спорт