Намери ни
To Top

НБА има нов шампион, Денвър пренаписа историята

Денвър Нъгетс пренаписа историята на НБА, след като спечели своята първа титла в Лигата на извънземните. В много oспорван пети мач от финала срещу Маями тимът от Колорадо победи с 94:89 у дома и затвори серията с 4-1.

Нещата не изглеждаха добре за Нъгетс, като “горещите” водеха през по-голямата част от двубоя.


Домакините пропуснаха 20 от първите си 22 тройки, както и седем от първите си 13 наказателни удара. В средата на втората четвърт гостите имаха аванс от 10 точки, но впоследствие Денвър направи добра серия, за да поведе на свой ред със 7 точки няколко минути преди сирената. Това обаче не бе краят. В типичния си стил Джими Бътлър наниза осем последователни точки и даде отново аванс на Маями от една точка при оставащи 2:45 минути. Последната минута обаче бе за домакините, които в крайна сметка спечелиха с пет точки разлика.

Никола Йокич отново бе над-всички и спаси съотборниците си с 28 точки и 16 борби. За никого не е изненада, че именно сърбинът спечели трофея “Бил Ръсел” за Най-полезен играч във финала, награда, която със сигурност има по-голяма тежест за него от двете MVP в НБА, които спечели през 2021 и 2022 година и която този сезон му се изплъзна.

Съотборникът му Майкъл Портър-джуниър допринесе с 16 точки, а Джамал Мъри – с 14 точки, 8 борби и 8 асистенции.

Победителите бяха с много слаба успеваемост при стрелбата си от тройката, като вкараха едва 18% от опитите си – само 5 от 28.

За Хийт Джими Бътлър вкара 21 точки, центърът Бам Адебайо реализира 20 точки и 12 борби, но тимът завърши с едва 34,4 процента точна стрелба.

Ощр от категория Баскетбол