Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/05/screenshot448315.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Нови правила за жълтите флагове от Гран При на Монако – Sportove
Намери ни
To Top

Нови правила за жълтите флагове от Гран При на Монако

От Гран При на Монако нататък във Формула 1 ще бъдат въведени нови правила за скоростта, с която пилотите се движат в зоните, в които има двойни жълти флагове по време на периодите с виртуална или истинска кола на сигурността.

До сега в тези отсечки от пистата пилотите трябваше да се движат с по-ниска скорост и да бъдат готови да спрат, но не бе упоменато колко ниска точно трябва да я тяхната скорост. От уикенд в Княжеството обаче скоростта им ще бъде контролирана по-строго в зоните с двойни жълти знамена, но само в периодите, в които има обявена виртуална или истинска кола на сигурността.

Когато състезанието бъде неутрализирано пилотите трябва да намалят своето темпо, а това се контролира от така наречената делта (най-ранно време за пристигане до дадена точка).


Принципно тази делта е с около 40% по-бавна от нормалното състезателно темпо в сухи условия.

От Гран При на Монако делтата ще се нулира в момента, в който даден пилот навлезе в зоната с двойни жълти флагове и в тази отсечка тя ще бъде още по-бавна. Това се прави с цел подобряване на сигурността не само за пилотите, но най-вече на маршалите, които е много вероятно да бъдат на трасето в тези отсечки, за да почистват след някой инцидент.

Тази нова политика на ФИА може да афектира някои пилоти повече от други, тъй като те ще преминат повече пъти през въпросната по-бавна зона. От ФИА обаче заявиха, че разликите няма да са големи и добавиха, че за тях безопасността на всички е от първостепенно значение.

„Ако една кола мине през зона с двойни жълти знамена, но друга не го направи то тя ще загуби време. Но за ФИА безопасността е много важна и когато на пистата има някаква опасност или маршали ние трябва да минимизираме опасността, независимо от последствията“, каза Оливър Хулот от ФИА.

Използването на такива по-бавни зони не е новост в света на моторните спортове, тъй като те от години се използва в състезанията за издръжливост. В „24-те часа на Льо Ман“ например тези зони почти изцяло елиминираха нуждата от използването на колата за сигурност, но пак се стига до сценарии, в които една кола минава повече пъти през бавните зони. И все пак в едно 24-часово състезание има много по-голям шанс това предимство да се размени между отделни коли в хода на дистанцията, докато в едно състезание от 90 минути, като тези във Формула 1, шансовете това да се случи са доста по-малки.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558