Намери ни
To Top

За трети път Стара Загора ще бъде домакин на Националната студентска универсиада

От 9 до 13 май Стара Загора ще бъде домакин на Националната студентска универсиада 2023. Това съобщиха на пресконференция в пресклуба на БТА в града организаторите на форума.

„Изключително сме щастливи, че за трети път е гласувано доверие на община Стара Загора и Тракийски университет да бъдат домакини на такова мащабно събитие“, каза пред журналисти заместник-кметът на община Стара Загора Красимира Чахова.

Тя припомни, че за първи път градът е бил домакин през 2017 година, когато Стара Загора беше обявен за „Европейски град на спорта“,  а след това и през 2021 година.


„В Стара Загора ще се проведат финалите и ще бъдат излъчени шампионите по 13 вида спорт. Има получени заявки за участие от 25 университета и очакваме над 1200 студенти, треньори и ръководители“, посочи още Чахова.

От думите ѝ стана ясно, че в почти всички спортни зали и спортни съоръжения на територията на общината ще се провеждат състезания. Сред тях са стадион „Берое“, спортна зала (сп) „Иван Вазов“, сп „Стара Загора“, сп „Берое“, а спортното ориентиране ще се проведе на Старозагорските бани.

Официалното откриване на Националната спортна универсиада ще се проведе на 10 май, сряда, от 19:00 часа на сцената пред община Стара Загора.

Асоциацията за студентския спорт „Академик“ в България тази година чества 30-годишен юбилей, каза проф. Димо Гергинов, член на УС на Асоциацията за студентския спорт „Академик“  и председател на Университетския спортен клуб при Тракийски университет. Той припомни, че за първи председател е избран баскетболистът Георги Бързаков, който е заемал поста до 2005 година.

Проф. Гергинов допълни, че е важно, че в старозагорската Алма Матер беше открита нова специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт“.

“Това ще даде възможност за привличане на много добри спортисти и нашите отбори ще станат по-добри“, каза още той.

Ощр от категория Спорт