Намери ни
To Top

Монтират лифт за хора с парализа и двигателни затруднения в басейн „Спартак“

Предложение за закупуване и монтаж на лифт за басейни за хора с парализа и проблеми при придвижването бе прието единодушно на заседание на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

Идеята е на фондация „Воден път“, която е ковачница за шампиони, а отпуснатите средства за осъществяването й са близо 17 000 лева. С проекта ще бъде осигурен специален лифт, чрез който децата и младежите с физически затруднения ще могат да влизат в 25-метровия басейн на плувен комплекс „Спартак“. По този начин ще се осигури необходимата достъпност и възможност за провеждане на водна рехабилитация и адаптирано плуване.


Ако такъв лифт не съществува, влизането им в басейна се осъществява чрез физическо пренасяне на ръка от един или повече души, което понякога е трудно осъществимо.

Лифтът ще може да се използва от всяка височина на сядане, а седалката се спуска във водата на дълбочина, позволяваща комфортното влизане, съответно излизане от водата. Спускането в басейна и излизането от него се осъществява посредством ръчки и не изисква допълнителна асистенция от придружител за ползвателя на инвалидната количка.

Председателят на общинския съвет Георги Георгиев благодари на колегите си за подкрепата на доклада и коментира, че това е изключително важна подкрепа за децата и техните треньори, които до този момент трябва да пренасят желаещите да тренират на ръце. Сред възпитаниците на „Воден път“ вече има деца с увреждания, които са шапмиони по плуване.

Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/mestna-politika/sos-reshi-davat-17-000-lv-za-lift-v-basein-spartak

Ощр от категория Спорт