Намери ни
To Top

След драми във Видин: Ахил – Миньор 2015 е финалът в турнира за Купата на ББЛ

Ахил и Миньор 2015 ще спорят за трофея в турнира за Купата на ББЛ през този сезон. Те се класираха за решителния мач след драматични победи на старта на Финалната четворка днес в зала „Фестивална“ във Видин. Любопитното е, че старши треньор и на двата отбора е Георги Младенов, но заради негово наказание Миньор бе воден от Милен Дудев. 

Финалът е в неделя от 16:00 часа.


 

Състезаващият се в ББЛ Б група тим на Ахил елиминира още един тим от А група – Хасково, побеждавайки го в първия полуфинал с 95:84. 

В основата на успеха бе Георги Кучков, който изигра феноменален мач с 49 точки. Двубоят започна с изключително висока резултатност, като на моменти столичният отбор повеждаше и с двуцифрена разлика, а след десет минути игра бе напред с 28:23. Вторият период бе доста равностоен, но Ахил се възползва от повечето грешки на опонента си и на почивката бе напред с 51:42 след 27 точки на Георги Кучков. След паузата отборът от София също започна да бърка често. Хасково се възползва и преди решителната четвърт изравни за 67:67. В оставащото време двата тима няколко пъти си размениха водачеството, но силна серия в края донесе успеха на Ахил. 

За победителите, освен своите 49 точки, Георги Кучков добави и 6 борби на сметката си. По 12 точки отбелязаха Даниел Тодоров (10 борби) и Калоян Славев, с 10 е Павел Тодоров, а Йордан Кирилов има 12 борби и 11 асистенции. 

Ивайло Тонев бе най-добър за Хасково с 30 точки, 8 борби и 5 асистенции. Близо до дабъл-дабъл бе и Динко Христов, който записа 27 точки и 8 борби. 14 добави Вангел Илиев. 

Голяма драма предложи и вторият полуфинал, в който Миньор 2015 надви Хасково със 74:73. Напрежението в този мач взе връх, като бяха отсъдени общо 9 технически и 2 неспорсменски фаула, а хора и от двата отбора не завършиха срещата. 

Двубоят започна много равностойно, като след десет минути игра Хебър бе напред с 23:17 – най-голямата разлика до момента. Отборът от Перник обаче започна втория период със серия от 10:0, но преди почивката съперникът му обърна за 41:35. Оспорваната игра продължи и след паузата, а разликата се движеше в обичайните до момента граници. Хебър успя да остане напред през целия трети период, като и след него отново беше с 6 точки напред – 59:53. Драмата продължи до последно, а при 94 секунди до края резултатът отново бе равен – 71:71, след което Георги Бързаков вкара един от два наказателни удара за Миньор. Христо Бъчков върна кош, за да изведе Хебър с точка напред, но Бързаков отново бе точен в последната атака на перничани, за да оформи крайния резултат в полза на отбора си. 

Георги Бързаков наниза 30 точки и хвана 6 борби за победителите. Милен Дудев записа 10 точки с 5 асистенции. 

За Хебър Христо Бъчков записа 29 точки и 17 борби, 13 плюс 7 добави Николай Нинов, а с 12 точки и 8 борби е Станислав Ваклинов.

Снимки: ББЛ

Ощр от категория Баскетбол