Намери ни
To Top

Ще успее ли Академик да запази мястото си в осмицата?

Редовният сезон в Националната баскетболна лига навлиза във финалната си фаза. До края на основната фаза от кампанията остават 6 кръга, като седем от общо осемте участници в плейофите вече са ясни на хартия. Така в последните кръгове предстои да бъде решено кой ще е осмият отбор, който ще си осигури билет за елиминациите, като това ще бъде един измежду Академик Пловдив, Ямбол, Черно море Тича и Шумен.

В момента именно пловдивчани са тимът, който разполага с най-сериозни шансове за класиране за плейофите.


Тимът на Йордан Янков е в серия от три поредни победи, благодарение на които увеличи баланса си за сезона до 9-16. По този начин Академик дръпна с две победи пред деветия Ямбол (7-17) и с три пред десетия Черно море Тича (6-18), но двата тима имат мач по-малко от своя съперник за осмицата. На дъното в колоната е тимът на Шумен, който е с актив от 5-20, като неговите шансове, естествено, са най-ниски.

Програмата Академик, Ямбол и Черно море до края на редовния сезон е еднакво тежка. И трите отбора ще премерят сили срещу водачите в подреждането, като единствено ямболии имат една идея по-лесен двубой в този период – домакинство на Шумен утре вечер. В същия ден Академик приема Рилски спортист, докато Черно море гостува на Спартак Плевен. Ето и каква е цялата програма на трите отбора преди старта на плейофите:

Академик Пловдив (9-16): 

приема Рилски спортист 
гостува на Спартак Плевен 
гостува на Левски 
приема Балкан 
приема ЦСКА 

Ямбол (7-17): 

приема Шумен 
приема Балкан 
приема Рилски спортист 
гостува на ЦСКА 
гостува на Левски 
гостува на Черноморец 

Черно море Тича (6-18): 

гостува на Спартак Плевен 
приема Левски 
приема Балкан 
гостува на Черноморец 
приема Черно море Тича 
гостува на Берое

Старши треньорът на Академик Йордан Янков сподели след победата над Шумен през уикенда, че отборът му почти сигурно си е гарантирал място в плейофите. Въпреки че се намира в много лоша форма напоследък, отборът на Ямбол е способен да настигне пловдивчани, тъй като след мача с Шумен приема Балкан и Рилски спортист в негостоприемната зала “Диана”, където вече видяхме как падат главите на ЦСКА, Левски и Рилецо. Черно море пък има наглед невъзможна мисия да се пребори за осмицата, и то без своя лидер Аверил Ъгба, който вече претърпя операция и бе отписан до края на сезона.

Снимки: НБЛ

Ощр от категория Баскетбол