Намери ни
To Top

Обратът на Баная в MotoGP от 2022 номиниран за престижна награда

В средата на сезон 2022 в MotoGP Франческо Баная изоставаше с цели 91 точки от Фабио Куартараро в битката за световната титла в кралския клас. В последвалите девет старта обаче италианският пилот не само успя да заличи този си пасив, но и поведе с 23 точки преди финалния кръг за годината във Валенсия. В крайна сметка Баная спечели титлата с аванс от 17 пункта, като по този начин той регистрира най-големия обрат в историята на MotoGP.

Това постижение на италианеца не остана незабелязано, тъй като той бе номинират за престижната спортна награда на Laureus за „Завръщане на годината“.


Освен него номинации за тази награда получиха още футболистът Кристиан Ериксен, баскетболистът Клей Томпсън, лекоатлетът Якоб Ингебрицен , колоездачката Анемийк ван Флютен и голфърът Тайгър Уудс.

Баная не е единственият представител на моторните спортове, който получава номинация за награда на Laureus. Освен италианеца такава имат още световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен, както и неговият отбор – Ред Бул.

Нидерландецът е номиниран в категорията „Спортист на годината“ при мъжете, в която той триумфира преди 12 месеца. През тази година Верстапен ще трябва да пребори Стеф Къри, който изведе Голдън Стейт Уориърс до титлата в НБА, Рафаел Надал, който спечели своите 21-ва и 22-ра титли от „Големия шлем“ в тениса, Мондо Дуплантис, който на три пъти подобри световния рекорд в овчарския скок, достигайки до 6.21 метра на Световното на открито в Юджийн и двамата футболисти Лионел Меси и Килиан Мбапе. Меси изведе Аржентина до титлата на Мондиал 2022, а неговият съотборник в ПСЖ Мбапе отбеляза хеттрик на финала на Световното в Катар, в който неговата Франция отстъпи на „гаучосите“ след дузпи. 

След като прекъсна 8-годишното господство на Мерцедес в шампионата при конструкторите във Формула 1 екипът на Ред Бул е номиниран за „Отбор на годината“. Другите номинирани в тази категория са Аржентина (футбол мъже), Англия (футбол жени), Франция (ръгби мъже), гореспоменатият отбор на Уориърс и Реал Мадрид (футбол мъже).

Ощр от категория Спорт