Намери ни
To Top

Хонда: Няколко отбора ни потърсиха за 2026

Няколко отбора от Формула 1 са потърсили Хонда за потенциално партньорство за следващата ера от развитието на спорта, която стартира със сезон 2026. Все още обаче шефовете на японската компания не са решили какво ще е бъдещето на Хонда във Формула 1.

Хонда има ангажимент да сглобява задвижващи системи за Ред Бул и Алфа Таури до края на сезон 2025, докогато са замразени задвижващите системи във Формула 1. Ред Бул основа собствена компания за мотори – Ред Бул Пауъртрейнс, като там се развива системата за задвижване на Хонда, а партньор на Ред Бул за сезон 2026 ще е Форд.


Хонда се изтегли официално от Формула 1 в края на сезон 2021, веднага след първата световна титла на Макс Верстапен, но сега се регистрира като един от шестте доставчици на задвижващи системи за периода 2026-2030.

“След като се регистрирахме с нас се свързаха от няколко отбора във Формула 1 – потвърди президентът на Хонда Рейтинг Кърпорейшън Коджи Уатанабе по време на зуум среща с медии. – Засега обаче ще се ангажираме само с това да следим как се развива Формула 1 и какво се случва. Засега нямаме конкретни решения относно това дали ще се върнем или не във Формула 1. Но, смятаме, че ако сме част от Формула 1, това ще помогне на технологичното ни развитие.”

Уатанабе уточни, че посоката на развитие на Формула 1 съвпада с целите пред Хонда – постигане на въглеродно неутрален отпечатък на компанията и повишаване на нивото на електрификация на моделната гама на компанията.

Следващото поколение задвижващи системи във Формула 1 отново използват вече познатите 1,6-литрови V6 турбо мотори, но хибридният блок ще осигурява много повече мощност, а двигателите ще работят с гориво от изцяло възстановяеми източници.

Сега начело на екипа, който сглобява моторите за Ред Бул и Алфа Таури е Тецуши Какуда, който обясни, че основната задача на японците е била да бъдат отстранени проблемите, свързани с надеждността на задвижващите системи. Ред Бул спечели 17 от 22 състезания миналата година, като 15 от тези победи бяха за Макс Верстапен, който взе втората си световна титла.

“Миналата година всички производители на задвижващи системи заложиха на по-голямата мощност и по-силното представяне на пистата, ние – също – обясни Какуда. – Положихме много усилия, за да възстановим загубените мощност и въртящ момент заради използването на Е10 гориво. Това сериозно увеличи вътрешното натоварване в двигателя и това се отрази на надеждността, затова се появиха няколко проблема през миналата година.”

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт