Намери ни
To Top

Хениг донесе първа победа на Германия в СК от 2009 насам

Олимпийската шампионка Катарина Хениг спечели първа победа за Германия в женското ски-бягане от 14 години насам. Тя спечели днешния шести етап от веригата Тур дьо Ски, докато шведката Фрида Карлсон увеличи преднината си на върха в генералното класиране.

Дисциплината днес беше 15 км масов старт в класическия стил, а Хениг дръпна здраво от самото начало на трасето във Вал Ди Фиеме. Второто място е за Карлсон, а третото – за финландката Керту Нисканен.


Това беше първата победа на Световната купа за германките, откакто Клаудия Нистад спечели 5 км състезание във Фалун, Швеция, през март 2009-а година. Хениг пък, спечелила златото в отборния спринт миналата година на Олимпийските игри в Пекин заедно с Виктория Карл, имаше пет подиума в стартове от Световната купа преди най-после да триумфира в днешното състезание. Времето на победителката е 44:26.7 минути, следвана от Фрида Карлсон на 0.7 секунди и Нисканен на 0.8.

„Много съм щастлива за първата си победа в Световната купа. И тъй като това е любимата ми дисциплина, за мене това означава много. Надявам се да е първата крачка към много успехи, заяви германката след края на състезанието.

Междувременно Карлсон увеличи преднината си в Тур дьо Ски с половин минута до 1 минута и 12 секунди пред водачката от Световната купа норвежка Тирил Уднес Венг, която трябваше да се задоволи със седмо място днес. Нисканен е трета с 1:37 назад, а Хених изостава с 2 минути на четвърто място. Финалният етап ще бъде в неделя, масов старт на 10 километра свободен стил с изтощителното последно изкачване на Монте Чермис.

Масовият старт на 15 километра при мъжете беше насрочен за по-късно в събота, като норвежкият лидер Йоханес Хосфлот Клаебо се стреми да стане първият спортист, спечелил първите шест етапа от престижното състезание.

Снимки: Imago | Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт