Намери ни
To Top

Валентино Роси разкритикува Ямаха: Фабио нямаше как да се бори с Пеко

Легендата на мотоциклетизма Валентино Роси разкритикува своя бивш отбор Ямаха за това, че не предостави на Фабио Куартараро мотор, с който да може да защити световната си титла в MotoGP от 2021 година в хода на сезон 2022.

Французинът започна изминалата кампания колебливо, като в рамките на първите четири старта извън Европа той записа само една качване на почетната стълбичка с второто си място в Индонезия. При завръщането на кервана на Стария континент обаче Куартараро влезе в ритъм и триумфира в три от следващите шест състезания, печелейки в Португалия, Каталуния и Германия.

По този начин той отвори преднина от цели 91 точки спрямо пилота на Дукати Франческо Баная, който до момента имаше две победи, но и цели четири отпадания.


От старта в Нидерландия на 26 юни обаче нещата започнаха да се развиват изцяло в полза на пилота на Дукати, който регистрира четири поредни победи, за да навакса голяма част от изоставането си.

Освен това италианецът се качи на подиума в осем от финалните десет старта за годината, а единствената му спънка дойде в Япония, когато той падна в последния тур. В същото време Куартараро имаше само две призови класирания (Австрия и Малайзия) и цели четири нули.

Така два старта преди края на годината Баная излезе начело в генералното класиране, след което стигна и до световната титла, след като сътвори най-големия обрат не само в историята на MotoGP, а може би и в тази на моторните спортове като цяло. В крайното подреждането италианецът завърши с 265 точки срещу 248 за Куартараро.

Големият минус на Ямаха и през 2022 година бе липсата на мощност в двигателя, което често оставяше Куартараро и съотборника му Франко Морбидели в дъното на класирането за максимална скорост. В същото време Баная отново се радваше на един от най-мощните мотори, което се оказа и ключово за спечелването на световната титла.

„Пеко и Фабио доказаха, че са най-силните пилоти. Единствени те и Хорхе Мартин (Прамак Дукати) преследваха добрите времена в тренировките и квалификациите без въздушна струя. Ямаха винаги има добре балансиран мотор, но разликата в мощността спрямо Дукати се оказа много голяма. За Куартараро беше трудно да се бори с такова изоставане“, заяви Роси.

Въпреки че неговият бивш отбор не успя да спечели титлата за Доктора все пак имаше повод за празнуване след края на сезона. Причината за това е фактът, че Баная стана първият възпитаник на неговата академията – VR46 Riders Academy, който стига до световната титла в MotoGP.

Ощр от категория Спорт