Намери ни
To Top

Грожан: Верстапен беше на 1% от перфектния сезон

Според бившия пилот във Формула 1 и настоящ такъв в сериите Индикар Ромен Грожан Макс Верстапен е бил на само 1% от това да направи перфектен сезон във Формула 1 през 2022 година. През изминалата кампания нидерландецът спечели цели 15 състезания по пътя към своята втора поредна световна титла.

По думите на французина единственото нещо, което е лишоли пилота на Ред Бул от „перфектния сезон“ са игнорираните заповеди от бокса в Гран При на Сао Пауло.

Припомняме, че Верстапен не изпълни нареждането на своя екип да пропусне съотборника си Серхио Перес, който бе въвлечен в битката за второто място в крайното класиране с Шарл Леклер.


Това решение на световния шампион костава на мексиканския му колега две точки, които в крайна сметка не се оказа фатални за неговия дуел с Леклер. В крайното класиране двамата бяха разделени от три пункта, като пилотът на Ферари финишира с 308, а Перес с 305.

„Аз откровено мисля, че това е един от най-добрите индивидуални сезони в историята на Формула 1. Той беше 99% перфектен, а другият 1% е Бразилия. Мисля, че това беше грешно решение от негова страна.

„Като изключим това, няма каква друга забележка да му се направи. Той беше силен и в квалификациите, а за състезанията да не говорим. Когато влезеш в една позитивна серия няма какво да те спре. Като изключим Бразилия не мисля, че той можеше да се представи по-добре“, каза Грожан.

Освен 15-те си победи в хода на сезон 2022 Верстапен се качи още два пъти на подиума, спечели осем полпозишъна, триумфира в два от трите спринта и регистрира пет най-бързи обиколки. В края на кампанията нидерландецът завърши с цели 454 точки като и това, и броят му победи са нови рекорди.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт