Намери ни
To Top

Марк Христов с европейска титла за младежи в Сараево

Марк Христов спечели титлата в категория до 73 килограма на Европейското първенство по джудо до 23 години в Сараево (Босна и Херцеговина).

По пътя си до златото българинът постигна пет победи, а на финала надделя над 21-годишния французин Жоан-Бенжамин Габа с „ипон“ в 20-а секунда на продължението.


Христов, който е бронзов медалист от Евро 2022 за мъже, стартира с успех над Георги Чикелидзе (Грузия) с „вадзари“ в продължението, в третия кръг победи с „ипон“ Турпал Джуркаев (Финландия), а след това надделя с „вадзари“ над Назар Кулешов от Украйна.

На полуфиналите българинът спечели срещу Адил Османов (Молдова) с „ипон“, а на финала победи и Габа в началото на продължението.

При 60-килограмовите Любослав Григоров отстъпи в първия кръг пред австриеца Даниел Лютгеб с „вадзари“.

При жените Габриела Димитрова (52 кг) загуби първата си среща с „вадзари“ от Айдан Валиева от Азербайджан, европейска вицешампионка за кадетки и трета на Световното първенство в същата възраст от тази година.

В категория до 63 килограма Йоана Манова победи на старта австрийката Лаура Калингерс „вадзари“, след което претърпя поражение от Надя Крахтен (Нидерландия) с „ипон“.

Утре на татамито излизат още трима българи. При 81-килограмовите Георги Граматиков ще срещне на старта Аурелиан Бонферони от Швейцария. Ивайло Димитров (над 100 кг), трети на Европейската купа за мъже в Дубровник през 2021-а, излиза срещу Игор Врачар от Сърбия.

При жените Лидия Брънчева (70 кг), трета на Европейската купа за девойки в Баня Лука през месец юни, ще има за съперничка Нино Гулбани от Грузия.

В неделя е надпреварата за смесени отбори. На шампионата в Сараево участват 300 джудисти от 40 държави.

Ощр от категория Бойни Спортове