Намери ни
To Top

Евертън даде здрав отпор на Ливърпул в дерби с куп положения и греди, но без голове

Евертън и Ливърпул не успяха да се победят в 241-вото дерби на Мърсисайд, играно на „Гудисън Парк“. Градските съперници изиграха зрелищен двубой, в който създадоха много положения, но четири пъти гредите спираха футболистите в синьо и червено. Веднъж това се случи след удар на Том Дейвис, а след това на два пъти късметът обърна гръб последователно на Дарвин Нунес и Луис Диас. В добавеното време същото се случи и след изстрел на Мохамед Салах.


Джордан Пикфорд и Алисон също направиха няколко страхотни спасявания, а ВАР отмени гол на домакините заради засада на Конър Коуди. След всички тези ситуации вълнуващото дерби, с което стартира шестият кръг на Премиър лийг, завърши 0:0. Този резултат прекъсна серията от две поредни победи на Ливърпул. За Евертън пък това бе четвърто поредно реми.   
 

Евертън остава със само един успех в последните 24 мача срещу Ливърпул, а последната победа на „карамелите“ в дерби, играно на „Гудисън“, е през 2010 година.

Мениджърът на домакините Франк Лампард бе направил само една промяна от равенството с Лийдс. Нийл Мопе започна вместо Дуайт Макнийл. Идриса Гей остана на пейката за началото, а друго от новите попълнения, които бяха уредени в последния ден на трансферния прозорец – Джеймс Гарнър, изобщо не бе в групата за днешния двубой.

Дарвин Нунес, който изтърпя наказание от три мача, вече беше на разположение на Юрген Клоп и веднага започна като титуляр за сметка на Роберто Фирмино. Фабио Карвальо, който отбеляза победния гол срещу Нюкасъл, стартира за първи път като титуляр в Премиър лийг. Португалецът бе част от доста офанзивната халфова линия, в която действаха още Харви Елиът и Фабиньо. Костас Цимикас започна отляво на отбраната вместо Андрю Робъртсън. Новото попълнение Артур все пак получи навреме работната си виза, за да бъде включен в групата, но остана на пейката. Там бе и Диого Жота, който най-сетне се възстанови от своята контузия и попадна в групата за днешния двубой. 

От първите секунди „червените“ се настаниха в половината на „карамелите“. Редките атаки на домакините обаче изглеждаха опасни. В осмата минута Фабиньо загуби топката след доста тежък сблъсък с Том Дейвис. Играта продължи, а Грей намери добре в наказателното поле Нийл Мопе. Ударът на французина премина встрани от далечната греда, а и Антъни Гордън, който се опита да стигне до топката, не успя да засече.

В 16-ата минута Александър-Арнолд отправи извеждащо подаване към Диас, който избяга на Тарковски, след което чукна топката с глава пред Пикфорд, но не му достигна терен, за да я достигне отново и да опита да я насочи към вратата. В 19-ата Нунес засече с глава много добро центриране на Александър-Арнолд отдясно, но уругваецът стреля доста неточно. Това бе и първата чиста възможност в дербито. В 23-тата минута центриране от корнер пред вратата на Алисон бе изчистена на пътя на Гордън, който стреля от границата на наказателното поле, но стражът на Ливърпул нямаше проблем да улови сигурно.

В 32-рата минута късметът покри „червените“, след като Джо Гомес сгреши много сериозно при опита да пресече ниско центриране отдясно, Ван Дайк затвори Мопе, който опита да стреля, но след това топката стигна до Том Дейвис. Неговият удар обаче срещна гредата. 

В 40-ата минута Дарвин Нунес демонстрира страхотен отскок и засече с глава центриране на Салах, но прати топката над вратата. Малко след това само в рамките на няколко секунди гредите на два пъти спираха „червените“. Първо Дарвин Нунес овладя много добре и стреля, но Пикфорд успя да избие с върха на пръстите си, след което топката рикошира и в напречната врата. Малко след това Диас нанесе много добър изстрел към далечния ъгъл, но и тук топката срещна вътрешната страна на десния страничен стълб.

За началото на втората част в игра за Ливърпул се появи Роберто Фирмино, който замени Фабио Карвальо.

Ливърпул започна много силно втората част. Гостите създадоха на два пъти голяма суматоха в наказателното поле пред вратата на Пикфорд, но точният удар липсваше. В 54-тата Нинес отправи такъв, но право в ръцете на Пикфорд. 

В 59-ата минута Робъртсън замени Цимикас, а Милнър влезе на мястото на Александър-Арнолд. Малко след това пък Идриса Гей смени Том Дейвис. 

В 63-тата минута Нунес свали много добре с глава центриране на Милнър. Фирмино стреля, но Пикфорд направи блестящо спасяване. При последвалия корнер стражът на Евертън изби нов удар на Фирмино, а секунди след това се намеси за трети пореден път след шут на Фабиньо. Веднага след това и домакините стигнаха до чиста възможност след качествена контраатака. Демарай Грай проби чудесно и сервира топката на Мопе, който се озова на няколко метра от Алисон, но тази позиция уцели стража.

В 69-ата минута Конър Коуди се разписа отблизо след остро центриране по земя на Мопе и хвърли в екстаз публиката в синьо, но след намесата на ВАР попадението бе отменено заради засада.

В 77-ата минута Ван Дайк закъсня и влезе доста опасно в краката а Онана, за което получи жълт картон. Малко след това Клоп направи още две смени. Жота замени Нунес, а Матип влезе на мястото на Елиът.

В 84-тата минута Алисон направи блестящо спасяване след много опасен удар на Макнийл, след който топката отиваше под напречната греда. Три минути след това за пореден път Пикфорд отказа Фирмино, който получи страхотен пас от Салах, но за трети път не успя да преодолее английския национален страж. 

В края Ливърпул отново наложи много силен натиск. В шестата минута на добавеното време Салах стреля в близкия ъгъл, Пикфорд докосна топката, която за трети път срещна някоя от гредите на неговата врата.

Снимки: Imago

Ощр от категория Световен футбол