Намери ни
To Top

Почти сигурно „Финалната четворка“ ще стане реалност в ШЛ

Голяма е вероятността идеята за “Финална четворка” в Шампионската лига да се превърне в реалност. “Таймс” съобщава, че този план набира популярност сред отговорните фактори в УЕФА и е възможно подобно решение да бъде взето на 11 май, за когато е насрочен Конгресът на евроцентралата във Виена. Нововъведението обаче ще влезе в сила чак от сезон 2024/25 г.

Това означава промяна на настоящия формат, според който полуфиналите си се играят по познатата схема с два мача на разменено гостуване, след което следва финал.


“Финалната четворка” ще означава, че четирите полуфиналиста ще се събират в един град, където в рамките на седмица първо ще спорят в един двубой за място за финала, а после два от тях ще играят за самия трофей. Такава е практиката например в баскетболната Евролига.

Нещо подобно по изключение беше вече в Шампионската лига в края на сезон 2019/20 г. Тогава, заради пандемията, бяха наложени някои промени, като всички срещи още от четвъртфиналите до края се играха в Лисабон.

Лион, Байерн

Иначе от въпросния сезон 2024/25 тимове в ШЛ ще се увеличат от 32 на 36. Почти сигурно ще отпадне и досегашният формат от групи от по четири отбора, като се обсъжда съставите да бъдат разделени в две големи групи от по 18 по подобие на конференциите в НБА.

Възползвай се от безплатна доставка от Takeaway.com в дни с мачове от Шампионска лига. Поръчай тук.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол