Намери ни
To Top

Ще се хване ли и Гуардиола в капана на Анчелоти?

В Шампионската лига дойде време за полуфиналите, а повечето фенове и специалисти са единодушни, че големият сблъсък на тази фаза от турнира е между Манчестър Сити и Реал Мадрид. Двата тима излизат един срещу друг довечера на “Етихад” в опит да се доближат до финала, който ще се състои на 28 май в Париж. 

“Гражданите” са определяни за фаворит, макар че от години не успяват да триумфират в Шампионската лига, а срещу себе си ще имат рекордьора по трофеи в състезанието. Двата отбора се срещнаха на полуфиналите и през сезон 2015/16, когато “белите” се наложиха с общ резултат 1:0, а впоследствие вдигнаха купата след победа с дузпи над градския си съперник Атлетико Мадрид.


Сити взе реванш през 2020 година, когато отстрани кралския клуб на осминафиналите. 

Тимът на Джосеп Гуардиола води свирепа битка за титлата в Англия с Ливърпул и не може да си позволи отпускане в нито един мач. През уикенда “гражданите” разгромиха с 5:1 Уотфорд и продължават да държат първото място, макар и само с точка аванс пред мърсисайдци. Реал нямаше мач, което със сигурност е помогнало на футболистите на Карло Анчелоти да съберат сили за визитата в Манчестър.

Кралският клуб се промъкна през иглени уши до предпоследното стъпало в Шампионската лига. Хеттрик на Карим Бензема донесе знаменития обрат с 3:1 срещу Пари Сен Жермен на осминафиналите, а в следващия кръг “лос бланкос” елиминираха и действащия шампион Челси. Бензема избухна с три гола и на “Стамфорд Бридж”, но в реванша се стигна до продължения, където французинът отново влезе в ролята на спасител на мадридчани. 

Манчестър Сити нямаше проблеми с елиминирането на Спортинг (Лисабон) на осминафиналната фаза, но след това трябваше да хвърли много повече сили срещу Атлетико Мадрид. В първия мач “гражданите” се наложиха с 1:0, а в реванша на “Уанда Метрополитано” бяха подложени на огромен натиск в последните минути, но удържаха нулевото равенство. 

Впечатляващ е фактът, че Ман Сити няма допуснат гол във фазата на директно отстраняване в ШЛ този сезон, а освен това отборът е непобеден на своя стадион в турнира от 2018 година насам. Гуардиола ще се опита да стане първият треньор, който три пъти отстранява Реал Мадрид в Шампионската лига. Кралският клуб обаче доказа, че умее да оцелява във всякакви ситуации, включително и с обрата от 0:2 до 3:2 срещу Севиля. Това е само една от шестте поредни победи на “лос меренгес” на чужд терен. Сега Реал има шанс да стане първият отбор, който печели гостуванията си на два английски отбора в елиминациите на Шампионската лига. 

Големият отсъстващ за Ман Сити ще е Жоао Кансело, който е наказан. Кайл Уокър обаче се възстанови от травмата си и ще е на линия за двубоя. В центъра на защитата ще действат Рубен Диаш и Джон Стоунс, а ляв бек ще е Олександър Зинченко. След като вкара 4 гола на Уотфорд, Габриел Жезус ще поведе атаката, заедно с Рияд Марез и Рахийм Стърлинг. Тримата в средата на терена ще са Бернардо Силва, Родри и Кевин Де Бройне. 

Реал Мадрид вероятно ще е без Дейвид Алаба, а Едер Милитао до последно ще е под въпрос. Не е ясно или кой измежду Ферлан Менди и Марсело ще стартира на левия фланг на защитата. Лука Модрич получи почивка при успеха с 3:1 над Осасуна, но днес ще вземе диригентската палка в халфовата линия. Казимиро едва ли ще играе и се очаква мястото му да заеме Едуардо Камавинга. В предни позиции Анчелоти ще заложи на Бензема, Винисиус Жуниор и Федерико Валверде. 

В историчекси план Реал Мадрид има само една победа от последните си 6 визити на английски съперници в Шампионската лига. 

Съдия на двубоя тази вечер ще е румънецът Ищван Ковач.

Шампионска лига, полуфинали:

МАНЧЕСТЪР СИТИ – РЕАЛ МАДРИД 

Вероятни състави: 

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-3-3): Едерсон; Уокър, Р. Диаш, Лапорт, Зинченко; Б. Силва, Родри, Де Бройне; Марез, Г. Жезус, Стърлинг 
Старши треньор: Дж. Гуардиола 

РЕАЛ МАДРИД (4-3-3): Куртоа; Карвахал, Милитао, Н. Фернандес, Марсело; Кроос, Камавинга, Модрич; Валверде, Бензема, Винисиус 
Старши треньор: К. Анчелоти 

СЪДИЯ: И. Ковач 
СТАДИОН: “Етихад” 
НАЧАЛО: 22:00 часа

Възползвай се от безплатна доставка от Takeaway.com в дни с мачове от Шампионска лига. Поръчай тук.

Ощр от категория Световен футбол