Намери ни
To Top

Рома с интересно постижение в евротурнирите

Рома записа любопитно постижение в европейските клубни турнири, след като се класира за 1/2-финалите на първото издание на новия турнир Лига на конференциите. “Вълците” елиминираха норвежкия си кошмар Бодьо/Глимт с общ резултат 5:2, след като пометоха съперника си на реванша в Рим с 4:0.

По този начин клубът от италианската столица достига до трети полуфинал в трети различен турнир на Европа в последните 4 години. През 2018 година Рома го стори в Шампионската лига, а през 2021 достигна до фазата на най-добрите 4 в Лига Европа.


Друг интересен факт е, че и в трите случая тимът е бил воден от трима различни треньори. През 2018 начело на “джалоросите” бе бившият халф на отбора Еузебио Ди Франческо, а през 2021 – португалският специалист Пауло Фонсека. Сега наставник на тима е друг португалец – Жозе Моуриньо.

Още един интересен нюанс е свързан с това, че и през 2018, и през 2021 година английски отбори слагат край на европохода на “вълците” – съответно Ливърпул и Манчестър Юнайтед. Сега Рома отново ще се изправи срещу представител на Англия на полуфиналите, макар и не толкова именит – Лестър.

Самият Моуриньо пък запази стопроцентова успеваемост, преминавайки за 11-и път в треньорската си кариера фазата на 1/4-финалите в европейските клубни турнири. Специалния продължава да няма отпадане на 1/4-финалите в Европа. 

Рома пък остана единственият представител на Италия в евротурнирите този сезон, след като и Аталанта напусна Лига Европа в четвъртък вечерта, след поражение от РБ Лайпциг. Единственият трофей на Рома в Европа е Купата на панаирните градове, спечелен през 1961 година.

Гледайте най-вълнуващите мачове от италианската Серия А, на живо, в ефира на MAX Sport 3.

Ощр от категория Световен футбол