Намери ни
To Top

Шефът на съдиите с положителна оценка за Стоянов – отсъждал по правилата на УЕФА в Разград

Вчера Съдийската комисия на Българския футболен съюз е дискутирала подробно ключовите моменти в полуфиналната среща за Купа на България между Лудогорец и Левски, научи Sportal.bg. Припомняме, че собственикът на клуба от „Герена“ Наско Сираков заплаши във връзка със съдийството в Разград, че от сградата на БФС няма да остане камък върху камък и използва думи като „смрад“ и „клоака“. Оценката на председателя на СК Виктор Кашай за изявите на арбитъра Ивайло Стоянов обаче е положителна.

По време на традиционната ежеседмична онлайн дискусия Кашай е разяснил на реферите сегашната интерпретация на УЕФА за наказуемост на играта с ръка и е анализирал двете ситуации в края на мача.


И в двата случая той е потвърдил, че бранителите извършват „блокиращо движение“, като за тях това е била „прогнозируема топка“, която те са посрещнали с ръка в неестествено положение. 

Последните инструкции на УЕФА са, че ако играч увеличава неестествено обема на тялото си с ръцете си, последвала игра с ръка се третира като „наказуема“, без значение дали рикошет в съотборник или в самия него е направил топката „неочаквана“, обяснил Кашай. И в двата случая той се е съгласил със съдийските решения.

Дискутирана е била и масовата конфронтация в 80-ата минута. Унгарецът е отправил ясно послание към съдиите да продължат да спазват инструкциите на УЕФА, които гласят, че трябва да се дадат жълти картони на играчи от двата отбора, предизвикали меле. На мача в Разград съдията Стоянов правилно е приложил това, показвайки без колебание жълти картони на двамата, отчел шефът на реферите. Кашай насърчил родните съдии да продължат за пазят здравето на играчите и имиджа на играта в предстоящите срещи от efbet Лига и турнира Купа на България.

Ощр от категория efbet Лига