Намери ни
To Top

Челси 0:0 Ливърпул

Челси и Ливърпул се изправят един срещу друг във финала за Купата на Лигата и един от двата отбора ще спечели първия трофей за 2022 г. в Англия. Един от двамата германски мениджъри Томас Тухел или Юрген Клоп ще вдигнат Купата. Мърсисайдци са рекордьори по трофеи в турнира заедно с Манчестър Сити, но за последно триумфираха през 2012 г.


Челси има пет отличия и три загубени финала.

Тухел е оставил Ромелу Лукаку на резервната скамейка. Мейсън Маунт е сред титулярите, след като се възстанови от контузия. Той ще действа в атака заедно с Кай Хавертц и Кристиан Пулишич. Матео Ковачич също успя да се възстанови и е в стартовата единайсеторка, но Хаким Зиеш не е в групата. Едуард Менди е предпочетен на вратата пред Кепа Арисабалага.

Куивин Келъхър започва мача на вратата на Ливърпул. Резервният вратар е предпочетен пред Алисон, след като игра в досегашните мачове в турнира. Роберто Фирмино пропуска срещата, а Диого Жота е на пейката. Лиус Диас ще играе в атака заедно с Мохамед Салах и Садио Мане. Капитанът Джордан Хендерсън се завръща в халфовата линия на мястото на Къртис Джоунс. Тиаго се е контузил по време на загрявката и на негово място започва Наби Кейта.

„Червените“ са в блестяща форма и в серия от девет поредни победи във всички турнири. Челси спечели последните си шест мача, но на два пъти имаше нужда от продължения – срещу Плимут в Купата на Англия и срещу Палмейрас на финала на Световното клубно първенство.

Тухел няма загуба от Ливърпул след пристигането си на „Стамфорд Бридж“. В първия си мач лондончани спечелиха с 1:0 на „Анфийлд“, а последните две срещи завършиха наравно. Двата отбора са се срещали веднъж на финал в Купата на Лигата. През 2005 г. Челси печели с 3:2 в Кардиф след продължения.

Снощи собственикът на Челси Роман Абрамович намекна, че се оттегля от клуба. Причината е кризата в Украйна и натискът на властите във Великобритания. Не е ясно как тази новина ще се отрази на играчите на „сините“ в днешния финал.

ЧЕЛСИ – ЛИВЪРПУЛ

ЧЕЛСИ: Менди, Аспиликуета, Чалоба, Тиаго Силва, Рюдигер, Алонсо, Канте, Ковачич, Маунт, Хавертц, Пулишич
ЛИВЪРПУЛ: Келехър, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Кейта, Хендерсън, Диас, Салах, Мане

Ощр от категория Световен футбол