Намери ни
To Top

Завърши заседанието на съда в Мелбърн, съдбата на Джокович е в ръцете на съдиите

Тази нощ се проведе заседанието на Федералния съд в Мелбърн, на което трябваше да се вземе окончателно решение дали световният №1 в тениса Новак Джокович ще бъде депортиран от Австралия. Сърбинът обжалва решението на местните власти повторно да отнемат визата му с довод, че той е заплаха за общественото здраве и с поведението си влияе на мнението на хората отностно ваксините. След близо 5-часово заседание, съдиите се оттеглиха, за да вземат решение. Не е ясно обаче кога ще се случи това, като може дори да се наложи да изчакаме до края на днешния ден.


И този път Джокович не говори пред съда, а остави всичко в ръцете на адвокатите си. Най-активен бе адвокат Ник Ууд, който подчерта, че твърденията на министъра на миграцията Алекс Хоук са изцяло субекивни и не са подплатени с никакви доказателства. Според него няма основания да се смята, че престоят на тенисиста в Австралия представлява каквато и да е заплаха за обществото. Освен това адвокатите отново представиха документите, с които сърбинът е получил медицинско изключение да играе на Australian Open. В тях се посочва, че той скоро е прекарал COVID-19 и не е длъжен да си поставя ваксина до 16 май 2022 г.

Един от доводите на адвоката на ответната страна Стивън Лойд бе, че с мнението си против ваксините, Джокович е повлиял за ниския процент на ваксинирани в родината му Сърбия. От защитата обаче контрираха, че това твърдение не е подплатено с доказателства, а се базира на доста старо интервю на тенисиста пред ВВС.

В крайна сметка съдиите Джеймс Аслоп, Ентъни Бесанко и Дейвид О’Калахан се оттеглиха, за да обсъдят помежди си доводите на двете страни и да вземат окончателно решение какво ще се случи със сърбина. Те казаха, че решението ще бъде обявено до края на деня в неделя (местно време), а е възможно да бъде отложено и за следващия ден.

Това забавяне може да обърка програмата на Australian Open, тъй като организаторите още се надяват Джокович да получи разрешение да играе. Сърбинът бе включен в жребия за турнира и по програма трябва да играе в първия ден на 17 януари, но на този етап изглежда малко вероятно това да се случи.

Ощр от категория Тенис