Намери ни
To Top

Френски триумф в първия спринт от Формула 2 на „Монца“

Тео Поучер записа своята втора победа за сезон 2021 във Формула 2 след като триумфира в първото спринтово състезание от петия уикенд за годината, който се провежда на италианската писта „Монца“.

Пилотът на ART потегли от четвъртото място и показа много силно темпо, особено във втората половина на състезанието, за да триумфира с общ аванс от 4.3 секунди. Втори на подиума в първото от общо три състезания за уикенда се качи Гуан-Ю Джоу (UNI-Virtuosi), а трети остана съотборникът на Поучер Кристиан Лунгард.


Датчанина потегли едва 19-и, но се възползва по перфектен начин от множеството контакти и инциденти пред него и се качи на подиума. Първоначално той пресечи финала на четвъртото място, но третия Роберт Шварцман (Prema) имаше петсекундо наказание, заради печелене на предимство извън границите на трасето още на старта на надпреварата.

След наказанието си руснакът се смъкна до шестото място, а от това освен Лунгард се възползваха още Оскар Пиастри (Prema) и Лиам Лоусън (Hitech), които се класираха съответно четвърти и пети. Лоусън бе един от пилотите, които бяха замесени в контакт в хода на дистанцията, като той се докосна с победителя Поучер на изхода от първия шикан при първия рестарт в четвъртата обиколка. Това принуди новозеландеца да премина през бокса за ново предно крило, но второто излизане на колата за сигурност в 11-я тур му позволи да се върне в колоната.

Последните две позиции в зоната на точките бяха за Бент Вискал (Trident) и Юри Випс (Hitech), който останаха съответно седми и осми. Випс бе начело в първата половина на надпреварата, но загуби темпо след втория рестарт в 13-а обиколка и се смъкна до последното място в зоната на точки. Добрата новина за него е, че той ще потегли трети във втория спринт по-късно днес, където на първата редица ще бъдат Дейвид Бекман (Campos) и Джехан Дарувала (Carlin), които завършиха на последните две места в топ 10. 

Бекман започна и първото състезание от полпозишъна, но загуби водачеството от Випс още в спринта до първия завой. В последствие той продължи да губи позиции и в крайна сметка финишира десети, което му дава още един старт от първото място днес. 

В генералното класиране начело с актив от 120 точки остава Пиастри, втори със 115 е Джоу, а тройката с 95 затваря Шварцман. Днешният победител Поучер запаза шестата си позиция с общ актив от 82 пункта, а пред него са Випс с 86 и Дан Тиктъм (Carlin), който не завърши в първия спринт на „Монца“ с 89.

Втората спринтова надпреварата на италианска земя, която отново ще е с дължина от 21 обиколки стартира в 15:45 часа българско време.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт