Намери ни
To Top

Село Билка приюти 130 деца и над 700 планински бегачи, за да мерят сили на Коджа кая

Малкото село Билка в източния Балкан събра през изминалия уикенд над 700 планински бегачи, за да премерят сили в шестото издание на Коджа кая ултра. В деня преди основното състезание пък 130 деца се съревноваваха в детско бягане. С изгрева на слънцето в неделния ден бе даден старт и на най-дългата дистанция от 75 км с 4300 метра положителна денивелация.

Тя бе безапелационно спечелена от рекордьора за зимно преминаване на Ком-Емине Даниел Иванов, който поведе колоната още в началото и успя да задържи водачеството въпреки сериозната конкуренция.


Иванов пробяга трасето за за 9 часа и 50 минути. След сериозна борба за влизане в топ 3 между няколко състезатели в крайна сметка второто място спечели Петър Христов, а третата позиция остана за Пирин Галов. Шампионът от преди 3 години и соченият за фаворит Росен Русев остана четвърти.

При жените надпреварата протече по сходен начин – Милена Добрева пое водачеството още от старта и не го изпусна до самия финал, завършвайки за 11 часа и 58 минути. Втора и трета се наредиха Ваня Димитрова и Бела Дулева.

И тази година черното 75-километрово трасе взе голям брой „жертви“, като 42% от застаналите на старта не успяха да достигнат до финала или да го завършат в регламентираното време.

30-километровата надпревара, която е и първи кръг от Държавния шампионат по скайрънинг спечелиха Верадина Начева при жените и Кирил Николов – Дизела при мъжете.

Верадина Начева пробяга сертифицираното от международната асоциация по скайрънинг 30-километрово трасе с почти 2000 метра денивелация за 4 часа и 3 минути. Втора и трета се наредиха Сара Минкова и Десислава Димова.

При мъжете след сериозна конкуренция и няколко размествания в класирането най-бърз на скалистото и технично трасе бе Кирил Николов – Дизела. Той завърши с време 3:06. На 8 минути зад него завърши Тони Петков, а третата позиция остана за Димитър Желязков.

На 14-километровата дистанция с денивелация 1050 метра най-високо на стълбичката при мъжете стъпи Божидар Цочев с време 1:31. Негови подгласници станаха Славян Марков и Деян Гинев.

При жените първа завърши Ваня Христова, а на второ и трето място се наредиха Златина Генчева и Недред Заструг. В отделна класация за младежи и девойки до 23-годишна възраст най-бързи бяха Светомир Тончев и Златина Генчева.

На маратонското трасе с денивелация 2500 метра най-високо на стълбичката се качи Атанас Параскевов с време 5:07. Негови подгласници останаха Николай Пасков и Даниел Тончева. При жените победата взе Вяра Кръстева с време 6:01, а втората и третата позиция останаха за Валерия Димитрова и Лина Христова.

Маратонът тази година се проведе с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта по програма „Спортът – начин на живот“.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558