Намери ни
To Top

Мерцедес: 10-минутното известие на ФИА е точно на лимита

Главния стратег на тима на Мерцедес във Формула 1 Джеймс Воулс разкри, че 10-минутното предупреждение, което отборите получават преди възобновяването на надпреварите от световния шампионат е точно на лимита за нужната подготовка.

В Гран При на Белгия миналия уикенд първоначалният старт на състезанието бе забавен с общо 25 минути. Тогава обаче отборите получавах нова информация на всеки пет минути, което на практика ги накара да са в пълна готовност през цялото време. След само две загряващи обиколки зад колата за сигурност обаче процедурата по стартиране бе прекратена и пилотите се прибраха обратно в бокса.


След повече от три часа бе направен повторен опит за стартиране на надпреварата на „Спа“, но отново след само две пълни обиколки зад колата за сигурност на пистата бяха показани червените знамена. В този случай обаче отборите получиха 10-минутно предизвестие за подновяването на състезанието.

„При първото забавяне получавахме само 5-минутно известие и това означаваше, че ние трябва да остане в едно положение. Гумите трябваше да са на колата, пилота в своя кокпит и ние трябваше да сме готови състезанието да започне след само пет минути, което е недостатъчно време за подготовка.

Формула 1

„Когато то достигне 10 минути може би се усеща, че имаме достатъчно време, но това не е точно така. Гумите все още трябва да са завити на колата и готови. Всички тенти, които видяхте на пистата трябва да са махнати при оставащи седем минути. Това на практика означава, че всеки път когато виждахте това да се случва ние точно получавахме съобщението и трябваше да сложим всичко обратно на мястото си. Така че 10 минути е точно на лимита, в който почти всичко трябва да е подготвено“, завърши Воулс.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт