Намери ни
To Top

Важни факти преди шампионските битки на UFC 247

Голямата галавечер UFC 247 ще се проведе в Хюстън, Тексас от 04:00 часа сутринта в неделя. Основното събитие е 11-ата защита на титлата в лека-тежка категория на Джон Джоунс (25-1, (1 отменен резултат) MMA, 19-1, (1 отменен резултат) UFC) срещу Доминик Рейес (12-0 ММА, 6-0 UFC), а в другия двубой за шампионски пояс в категория “муха” се изправят Валентина Шевченко (18-3 ММА, 7-2 UFC) и Катлин Чукагян (13-2 ММА, 6-2 UFC).

Вижте всички шампионски битки на Джон Джоунс досега (видео)

Ето важните факти преди шампионските битки на UFC 247:

Джон Джоунс – Доминик Рейес

Джоунс ще изиграе битка номер 22 в лека-тежка категория, което е рекорд. Намира се в серия от 17 двубоя без поражение – без аналог сред активните бойци в която и да е дизивия.


Също така никой не е постигал толкова победи, колкото него в категорията – 19. 10-те му победи преди последния гонг и 5-те му успеха със събмишън го поставян на първо място по тези показатели, заедно с Гловър Тейшейра.

Той е побеждавал шестима шампиони, а с това не може да се похвали никой от действащите състезатели в UFC. Джоунс е с най-дългият размах в промоцията – 214.6 см. Той е наравно с легендата Джордж Сен Пиер с по 13 победи в шампионски битки. В момента е с 8 поредни успешни защити на пояса, а пред него в исторически план са само Димитриъс Джонсън (11), Андерсон Силва (10) и Сен Пиер (9).

Джоунс е осъществил 40 тейкдауна в лека-тежка категория, а само Кори Андерсън (53), Рашад Еванс (50) и Райън Бейдър (46) са правили повече. Защитата му от тейкдауни – 95% е втората най-успешна в UFC след тази на Джими Ривера (95.5%). Джоунс е бил повалян на земята само два пъти в кариерата си – от Александър Густафсон и от Даниел Кормие, като във втория случай шампионът се изправи моментално.

Рейес е с най-дългата поредица от победи в лека-тежка категория – 6. 9 от 12-те му победи в ММА са дошли в първия рунд. Той отбелязва средно 5.03 значими удари на минута в UFC, което е трети по сила показател в дивизията след Йон Кутелаба (5.27) и Александър Ракич (5.17). Нокаутът му в 29-ата секунда срещу Йоахим Кристенсен на UFC Fight Night 112 е вторият най-бърз за дебютант в лека-тежка категория след този на Райън Джимо в седмата секунда на UFC 149. Рейес е защитил успешно 84% от опитите за тейкдаун на опонентите си, а само Джоунс в дивизията е с по-добра статистика – 95%.

Валентина Шевченко – Катлин Чукагян

Шевченко е една от двете в историята шампионки на UFC в категория “муха”, като другата е Нико Монтано. Шевченко има две поредни успешни защити на титлата и с това е рекордьорка. В тази дивизия тя е с безупречна статистика 4 победи и 0 поражения, като серията й е най-дългата от всички състезателки в момента. Тя е направила тейдкаун срещу осем от деветте си опонентки в UFC. Пораженията й са от шампионката в категория “петел” и “перо” Аманда Нунес.

Чукагян е със статистика 4 победи и 1 загуба в категория “муха”, а иначе 10 от 13-те победи в кариерата й са дошли с решение. Тя е с най-добрата защита от удари в дивизията – 63.6% успеваемост.

Ощр от категория Бойни Спортове