Намери ни
To Top

Защо стадион “Артър Аш” е най-ужасното спортно съоръжение в САЩ?

Американската тенис асоциация се гордее с факта, че най-голямата арена за битките от Големия шлем е именно в Ню Йрок – стадион “Артър Аш” побира 22 547 зрители и на него ще се провеждат най-вълнуващите дуели през тазгодишния US Open. Само че според анализ на английския “Гардиън” някога бляскавото съоръжение в днешно време е нищо друго, освен “отблъскващ динозавър”.

“Преди 20 години стадион “Артър Аш” бе открит с пищна церемония с участието на музикалната звезда Уитни Хюстън, но оттогава предимно деградира. Ако гледате снимки от птичи поглед, може да ви се стори величествена гледка, но ако гледате на живо тенис там, преживяването ще е далеч от позитивно.



Тромав дизайн, безразлична атмосфера и просто лош късмет допринесоха в последните 20 години “Артър Аш” да се превърне от вълнуващо ново съоръжение в отблъскващ динозавър. Това е най-ужасното спортно съоръжение в САЩ.

Критиките към “Артър Аш” започват с капацитета му. Това е най-големият стадион за тенис в света със своите 22 547 седалки. Най-горните места (90 луксозни боксове) са толкова високо над корта, че за зрителите там не важи стандартния тенис етикет и те може свободно да се движат дори по време на разиграване. Но пък, когато сте на около 40 метра над корта, не можете да следите особено добре играещия се мач под вас.

Американската тенис асоциация няма да спре да се хвали с огромния брой зрители, които всяка година се стичат да гледат US Open. Повече от 700 хиляди зрители всяка година генерират приходи от над 100 милиона за двете седмици на турнира.

Но истината е, че през първата седмица на US Open няма причина да стъпвате на “Артър Аш”, освен в краен случай. Обикновено тогава играят големите имена и не се получават особено интригуващи мачове, като едва една трета от трибуните са заети. Просто е трудно да гледаш тенис, когато си толкова далече от действието.

Също така организаторите толкова дълго отлагаха поставянето на покрив, че се стигаше до конфузната и нелепа ситуация шест поредни финала при мъжете на US Open да бъдат насрочвани за понеделник, тъй като времето в неделя е било неподходящо за тенис в периода 2008 – 2013 година. Все пак, през 2009-а бе одобрена кампания за модернизация на стойност 550 милиона (самият стадион е бил построен за 254 милиона долара) и за щастие вече има покрив над централния корт. Организаторите се бавеха, защото площта, която трябваше да се покрие, е пет пъти по-голяма от тази на централния корт на “Уимбълдън”, за сравнение.

Просто е срамота US Open да е бляскаво събитие въпреки основното си съоръжение, а не благодарение на него”, завършва материалът в “Гардиън”.

Ощр от категория Тенис