Намери ни
To Top

Приказката на Роджър продължава!

Роджър Федерер е новият шампион на турнира от серията „Мастърс“ в Маями. На финала 35-годишният швейцарец надви големия си съперник Рафаел Надал с 6:3, 6:4. Това бе мач №37 между двамата велики тенисисти и Федерер записа четвърта поредна и общо 14-а победа срещу 30-годишния левичар от Испания. Рафа все пак продължава да има сериозно предимство в преките двубои с Роджър, като остава с 23 победи срещу носителя на рекордните 18 титли от „Големия шлем“.


Надал отново преклони глава пред Федерер+60

Поставеният под №4 Федерер имаше труден откриващ сервис-гейм, в който трябваше да отразява две точки за пробив. Швейцарецът издържа и спечели първия гейм във финала. Поставеният под номер 5 в схемата Надал взе на 30 първото си подаване, а в четвъртия гейм на свой ред трябваше да отразява два брейкпойнта, но се справи – 2:2. Следващият гейм отново мина през брейкпойнт, но сервиращият Федерер не трепна и си взе подаването за 3:2. Малко след това Рафа изравни за 3:3, но и този гейм не мина без точка за пробив, която испанецът отрази с помощта на отлично изпълнен сервис. В следващото си подаване Федерер поведе с 30:0, но Надал отговори с три поредни точки. Роджър успя да се пребори за 40:40, а след това взе гейма за аванс от 4:3. В осмия гейм Федерер отново притисна съперника си и Надал този път не издържа. Първият пробив в мача беше факт и швейцарецът получи възможност да сервира за сета. С гейм на 15 Роджър затвори първата част.

Надал отново преклони глава пред Федерер+60

Във втория сет геймовете минаваха много по-гладко за сервиращите и така до 3:3, когато Федерер имаше точка за пробив, но Надал я отрази с чудесна игра на мрежата. В същия гейм швейцарецът стигна до още един брейкпойнт, но испанецът го спаси с блестящ бекхенд по правата, след което си взе подаването за аванс от 4:3. При 4:4 Надал отново имаше труден сервис-гейм и Федерер този път реализира пробив, което се оказа решаващо. Десетият гейм започна с двойна грешка на сервиращия за трофея Роджър, а при 30:30 Федерер не трепна и си извоюва мачбол. Той бе реализиран и финалът приключи с трета победа на Федерер срещу неудобния за него Надал от началото на 2017 година. Маестрото от Базел надделя над левичаря от Манакор на финала на Australian Open, а след това и на 1/8-финалите в Индиън Уелс.

Надал отново преклони глава пред Федерер+60

Новият шампион в турнира Федерер направи 29 уинъра по пътя към победата, която бе „изкована“ за 1 час и 34 минути игра. Федерер реализира 2 пробива от 9 възможности и отрази всичките 4 брейкпойнта, открили се пред Надал.

Надал отново преклони глава пред Федерер+60

Любопитно за отбелязване е, че Федерер, който пропусна заради контузия цялата втора половина на миналия сезон, победи на финала при предишния си триумф в Маями (2006) настоящия си треньор, хърватина Иван Любичич.

Надал отново преклони глава пред Федерер+60

За Федерер това е трета титла в Маями и първа на този турнир от 2006 година, когато за последно швейцарецът бе на финал в в това състезание. Федерер грабна трофей №26 от категорията „Мастърс“ и вече има общо 91 титли на сингъл в кариерата си. Повече титли от категорията „Мастърс“ от Федерер имат само рекордьорът Новак Джокович (Сърбия) с 30 и Рафа Надал с 28. Швейцарецът за трети път успява да направи т. нар. „Съншайн Дабъл“ (да триумфира в рамките на един сезон на „Мастърс“-ите в Индиън Уелс и Маями). Едва за втори път в кариерата си (първият е през 2006) Федерер успява да спечели в един сезон първите три най-големи турнира за годината – Откритото първенство на Австралия, Индиън Уелс и Маями.

Надал остава с 69 титли на сингъл в кариерата си, а трофеят в Маями продължава да му се изплъзва.

Ощр от категория Тенис