Намери ни
To Top

Федерер пречупи Кирьос след три тайбрека, следва финал срещу Надал

Роджър Федерер срещу Рафаел Надал. Голямото съперничество между двама от най-великите тенисисти в историята ще продължи и на финала на турните от сериите „Мастърс“ в Маями. Тази нощ Федерер постигна драматична победа над Ник Кирьос след три тайбека – 7:6(9), 6:7(9), 7:6(5), а Надал беше безмилостен срещу Фабио Фонини в другия полуфинал – 6:1, 7:5.

Кирьос оказа огромна съпротива на намиращия се в отлична форма Федерер.


Австралиецът отрази два мачбола преди да се предаде, но показа забележителен прогрес и по нищо не отстъпваше на носителя на 18 титли от Големия шлем. Дори освиркванията на публиката не пречеха на Кирьос, който пръв стигна до пробив и сервираше за сет при 5:4, но след две поредни грешки се изнерви и счупи ракетата си. Логичното се случи и Ник направи двойна грешка за 5:5, но бързо си върна концентрацията и успя да вкара сета в тайбрек. Той премина през много обрати, но беше спечелен от Роджър с 11:9.

21-годишният Кирьос нямаше никакво намерение да се предава. Сценарият се повтори и втората част отново завърши с тайбрек, но този път аржентинецът се наложи с резултата, с който загуби първия сет.
Двамата продължиха да сервират много убедително и не се виждаше как може да се стигне до пробив. След три часа игра трети тайбрек трябваше да определи крайния победител. Федерер се оказа в ролята на догонващ при 1:3, но изравни точките след намеса на „ястребовото око“. Грешка на швейцареца от форхенд даде великолепен шанс на Кирьос да реши всичко в своя полза, но той не се възползва. Нещо повече – младокът допусна двойна грешка за 5:6, след което Федерер хладнокръвно затвори мача.

Балансът от мачовете между Маестрото и Надал е 23:13 в полза на испанеца. Федерер обаче спечели последните три двубоя помежду им.

Ощр от категория Тенис