Намери ни
To Top

Мирела Демирева е „Спортист на годината“ на България!

Сребърната медалистка в скока на височина от Олимпийските игри в Рио де Жанейро Мирела Демирева бе избрана за “Спортист на годината” за 2016 година. Така наградата за втори пореден път отива при лекоатлетка, след като миналата година за №1 бе избрана Габриела Петрова.

27-годишната Демирева стигна до среброто в Рио с най-добър опит от 197 сантиметра, а в класацията остави зад себе си друга медалистка от Игрите – Елица Янкова, която взе бронз в борба свободен стил в категория до 48 килограма.
Мирела Демирева е „Спортист на годината“ на България!+89

Мирела получи наградата си от Стефка Костадинова, която е президент на Българския олимпийски комитет и световната рекордьорка в тази дисциплина.


„В Мирела виждам себе си“, многозначително заяви Костадинова и й пожела някой ден именно тя да подобри световния й рекорд.

СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА 2016 – ТОП 10:

10. Цветана Пиронкова (тенис на корт)
9. Александър Везенков (баскетбол)
8. Станимира Петрова (бокс)
7. Боян Петров (алпинизъм)
6. Кубрат Пулев (бокс)
5. Григор Димитров (тенис на корт)
4. Ивет Лалова (лека атлетика)
3. Радослав Янков (сноуборд)
2. Eлица Янкова (борба)
1. Мирела Демирева (лека атлетика)

Мирела Демирева е „Спортист на годината“ на България!+89

Визитка на Спортист номер 1 на България за 2016 година:

Лекоатлетката Мирела Демирева е родена на 28 септември 1989 година в София. Тя се състезава в дисциплината скок височина, като през този сезон остана олимпийска вицешампионка на Игрите в Рио 2016 през август, а преди това през юли заслужи и сребърен медал на европейското първенство в Амстердам.

На 18 юни тази година на турнир в Шчечин тя направи личен рекорд от 197 сантиметра, който повтори на финала на Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Демирева е и европейска вицешампионка за девойки от Бидгошч 2008, както и бронзова медалистка от Световното първенство за девойки в Хенгело 2007.

По-рано през месеца тя получи „Спортен Икар“ за постижение на годината.

Ощр от категория Спорт