sportove.net

Лошо време провали днешната спасителна акция на Боян Петров

Спасителният екип от шестима души – шерпи и спасители, който и тази сутрин тръгна да търси алпиниста Боян Петров, се е върнал, без да достигне дори Лагер 1 заради лошото време. Това съобщи пред “Дневник” Деян Петков от екипа на алпиниста в София.

Вчера спасителната акция достигна Лагер 1 на 6400 м и не откри там Петров. Планът за днес беше да се върви и към Лагер 2, ако условията позволяват.


Силният вятър обаче е върнал участниците в акцията отново в базовия лагер.

Планът за утре е “възможно най-много хора” да тръгнат отново нагоре в издирване на Боян Петров, с когото няма връзка от 3 май. Деян Петков разказа, че всички в базовия лагер са обявили, че искат да участват в акцията – както шерпи, така и алпинисти. Освен това прогнозата за утре сутрин е за хубаво време.

Петков съобщи и че има поне 2 хеликоптера на Непал, които при добро време и разрешение от страна на Китай са готови да излетят на спасителна мисия.

Използването на машина от Непал се налага, тъй като тибетската алпийска асоциация не разполага с техника, която да може да изпълнява мисии на височина над 5000 м. Катманду има вертолети, които могат да се издигнат на по-голяма височина, но е нужно разрешението на Китай, за да могат да навлязат на територията на Тибет.
Опитайте приставката на Sportove.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.