Намери ни
To Top

Легенда на ЦСКА съсипа от критики отбора заради равенството с Черно море

Легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов направи анализ за моментното състояние на червените и за това как вижда отбора до края на сезона:

„Твърде много станаха домакинските мачове на ЦСКА, в които отборът не показва шампионска игра. Всеки път се говори едно и също и почти винаги гледаме едно и също. Очевидно срещу по-затворените отбори на ЦСКА му е много трудно да намира противодействие. И това се повтаря редица пъти този сезон, което означава, че е време да се предприеме някаква промяна в подхода към тези срещи.


Отборът в редки случаи се възползва от статичните положения, които могат да извадят двубой, който се е закучил. ЦСКА загуби прекалено много точки в домакинствата си. Ако не бяха тези издънки, сега отборът щеше да е с комфортен аванс на върха. Вместо това инициативата се държи от Лудогорец.

Въпреки негативния резултат срещу Черно море няма място за трагедии, но е задължително да се направят необходимите изводи. Точно от това се нуждае ЦСКА. Да знае къде бърка и да не повтаря грешките си. Остават достатъчно мачове, за да се навакса. Проблемът е, че победите в преките срещи с Лудогорец стават с характера на задължителни.

ЦСКА трябва да повиши оборотите, особено в домакинските си срещи. Отборът е твърде стереотипен на „Армията”. Не е приемливо да имаш едва две-три чисти голови положения в домакински двубой, при положение че си с претенциите да станеш шампион. Футболистите на ЦСКА трябва да играят и да мислят по-бързо.

Навремето към крилата имахме изискване във всеки мач поне три пъти да стигнат до аутлинията и оттам да върнат топката към нападателите. Това е сред най-опасните подходи. Но играчите на ЦСКА не го правят. Конкретно срещу Черно море видях само центрирания – не и подаване към футболист, който се включва от по-задна позиция. Нямаше и достатъчно дублиране по фланговете и захождане на скорост. ЦСКА действаше бавно и лошото е, че не успя да промени нищо в хода на двубоя.

За мен не беше правилно новият играч Джеси да дебютира в такъв закучен мач, когато ти е необходим подготвен и адаптиран състезател от пейката. Той трябва да влезе, когато отборът върви добре – както стана с Бланко срещу Верея. Изведнъж се слага непознат футболист, от когото едва ли не се очаква да реши срещата. И Джеси се обърка още повече. Реално нищо не направи.

Лошото е, че на „Армията” вече стана традиция ЦСКА да играе тежко. Съперниците се научиха – малко да се затворят, да прихванат Каранга и така разчитат да издрапат до равенство. Правилно се отчете, че част от футболистите бяха лежерни срещу Черно море. Но това го видяхме и в други мачове в София – със Септември, Славия, Ботев, Пирин…

Нито крилата, нито бековете се представиха добре. Особено Манолев. Най-опасното, което може да направи крайният защитник, е да се включи на скорост без топка. А Манолев и другият бек Жеферсон само водеха топката, докато крилата бяха затиснати. Крайните бранители се чудят какво да правят, накрая решават да подават, но в 9 от 10 случая бъркат. Това отваря възможност за контри, каквито Черно море на няколко пъти организира.

Трябва да се прояви търпение към новите попълнения. Нужно им е време да свикнат с времето, а и с първенството, което е по-различно. Алберг не ме впечатлява досега, доста инертен е. Не бива да се гледа само кой какъв удар или техника има. Това са само част от компонентите. Оценката за един състезател в ЦСКА винаги трябва да е задълбочена и многопластова. И поставяна на база редица критерии, е не само на един, два или три елемента от играта. Лошо е, когато се изпуска питомното и трябва да се гони дивото. ЦСКА си има своите силни страни и в никакъв случай битката за титлата не е приключила“.

Ощр от категория Анализ