Намери ни
To Top

България се завръща в Европейската лига по волейбол

Женският ни национален отбор отново ще играе в волейболната Европейска лига през 2018 година. Това стана ясно след среща в централата на CEV. За последното България участва в турнира през 2014 година, когато завърши на 6-о място.

Рекордните 26 федерации подадоха заявки за участие при двата пола – мъже и жени.


Затова от CEV взеха решение да разделят отбори в две Лиги – „златна“ и „сребърна“. В „златната“ ще има 12 отбора, а в „сребърната“ – 8. В това число не влизат съставите, които ще участват във Волейболната Лига на Нациите на FIVB (б.р. наследник на Световната лига при мъжете и Световното Гран При за жени). Съставът на групите отразява настоящата европейска ранглиста на националните отбори за мъже и жени, като е приложена системата на „серпентината“.

При жените България попадна в Група „А“ заедно със силния тим на Азербайджан, Украйна и Португалия. За финалната четворка ще се класират победителите от трите групи плюс най-добрия втори.

Наградният фонд ще бъде рекордните 413 хиляди евро, като победителите в турнира ще спечелят 125 000 евро.

Освен това, първите два отбора от „Златната“ Европейска лига ще се класират за новата Чалъндж къп на FIVB, където ще играят плейофни мачове срещу най-слабите от Волейболната Лига на Нациите и ще се борят за място в най-престижното състезание през 2019 година.

Ощр от категория Волейбол