Намери ни
To Top

О’Съливън с драматична победа от 15-то място в основното състезание в Монако

Зак О’Съливън стигна до една драматична победа в основното състезание от Формула 2 в Монако, което буквално бе решено в последните две обиколки и половина.

Тръгналият 15-ти британец заложи на много дълъг първи стинт с меките гуми, с които той изкара до края на 40-та от 42 обиколки. При неговото задължително спиране за смяна на гуми на пистата бе обявена виртуална кола на сигурността след контакт между Джошуя Дюрксен и Зейн Малони.


За късмет на О’Съливън състезанието бе неутрализирано след като той вече бе влязал в алеята пред боксовете, което направи спирането му легално. А това по-ниско темпо му позволи да се върне на трасето на първото място, пред Исак Хаджар, който не можа да повярва как е загубил една наглед сигурна победа в Княжеството.

Французинът стартира трети и още в първите метри изпревари Виктор Мартинс за второто място. След това той се възползва от повредата на Ричърд Вершоор, за да се озове на виртуалната първа позиция, но съдбата бе решила друго и рискът на АРТ и О’Съливън се отплати.

Трети на подиума се качи Пол Арон, а в подножието на почетната стълбичка остана Оливър Беарман. Британецът стартира 12-ти направи отлично потегляне, което му позволи да спечели цели пет позиции. Впоследствие той бе първият от пилотите в челото, който влезе в бокса още в 17-та обиколка. Тази пресичаща стратегия му позволи да се изкачи до четвъртото място.

В последните обиколки той трябваше да се отбранява от атаките на Хуан Мануел Кореа, който също стартира с меките сликове и премина към супер меките десетина обиколкаи преди финала. Същото стори и Денис Хаугер, който завърши шести, а точки взеха още Андреа Кими Антонели, Габриел Бортолето, Мартинс и Малони.

В генералното класиране във Формула 2 след първите пет кръга за сезон 2024 лидер с актив от 80 точки е Арон, следван от Хаджар със 78 и Малони с 69. С победата си днес О’Съливън се изкачи на седмото място с 40 пункта на своята сметка.

Сезон 2024 във Формула 2 ще продължи след месец (21-23 юни) със състезателния уикенд на пистата „Каталуния“ в Барселона.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558