Намери ни
To Top

Ожие донесе единствената радост в кошмарната сутрин за Тойота

Себастиен Ожие донесе единствената позитивна новина за Тойота в кошмарната съботната сутринта за японската марка в рали „Португалия“, пети кръг за сезон 2024 в Световния рали шампионат (WRC).

Тойота започна деня с трима пилоти на първите три позиции, тъй като Кале Рованпера оглави класирането в петък пред Ожие и Такамото Кацута. Още във втората отсекча днес обаче Рованпера се обърна и напусна надпреварата, а Кацута отпадна в първото минаване на дългата 37.24 километра „Амаранте“ заради повреда в задното дясно окачване.


Така Тойота загуби двама от тримата си пилоти в челото, което остави Ожие само да отбива атаката на Ойт Танак. Пилотът на Хюндай бе много бърз в „Амаранте“, но Ожие не му остана длъжен и загуби само 3.6 секунди от естонеца, който обаче поведе с 0.2 преди последната сутрешна отсечка.

В нея Танак загуби 13.8 заради спукане задна дясна гума, което позволи на Ожие да поведе с 13.6 преди обедния сервиз. Трети се движи Тиери Нювил, който изостава с 54.4 от Ожие. Белгиецът бе шести в началото на деня, но още в първата отсечка изпревари съотборника си Дани Сордо, след което се възползва от грешките на Рованпера и Кацута, за да се изкачи на третото място.

Сордо се движи четвърти в първото си рали за годината, като испанският ветеран изостава със само 3.6 от Нювил. На 20.4 зад него се движи Адриен Фурмо, който има комфортен аванс от 1:20.9 пред Елфин Еванс на петото място. Уелсецът загуби повече от минута вчера със спукана гума.

В WRC2 също не липсваха драматични моменти днес сутринта. Първо лидерът Оливър Солберг отпадна в същата отсечка, в която това стори и Рованпера. Това позволи на Йоан Росел да поведе, но французинът загуби първото място в последния етап за сутринта, когато трябваше да спира и да сменя спукана гума.

Това смъкна пилотът на Ситроен на четвъртото място зад Гас Грийнсмит, който води с 49.7 пред Джош Макърлийн и с 53.3 пред Ян Соланс. Изоставането на Росел е 1:15.4, след като французинът загуби повече от 95 секунди в 13-я етап на състезанието.

Рали „Португалия“ продължава следобед с вторите минавания на „Фелгуераш“, „Монтим“, „Амаранте“ и „Паредес“, а първата следобедна отсечка ще стартира в 16:35 часа българско време. Денят ще завърши в 21:05 часа със суперспециалния етап „Лоусада“.

Снимки: Red Bull Content Pool

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558