Намери ни
To Top

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв за опазване на вековните дървета в България

372 колоездачи, 192 бегачи и 19 дуатлонисти взеха участие в 13-ия Байк и Рън за Чепън в района на Драгоман и Чепън планина през изминалия уикенд, съобщават организаторите от магазини “Стената” и Община Драгоман.

13-тата годишнина на надпреварата бе повратен момент в развитието й – за първи път събитието се проведе в двудневен формат в отговор на очакванията към състезателна проява от този ранг. На 27 април се състезаваха колоездачите, а на 28 април – бегачите и дуатлонистите. Промяната, топло приветствана от участниците, даде очакваните резултати – повече сигурност по трасетата, по-малко трафик и рискови ситуации за велосипедистите и бегачите.


Tази година интерес предизвика вело дисциплината с най-дълга дистанция и 1900 м положителна денивелация 66 km XCM, в която се състезаваха колоездачи с лиценз към Българска федерация по колоездене. Тя консолидира окончателно усилията за завръщане на надпреварата в календара и годишната ранглиста на БФК, започнати с помощта на клуб “Велораптор”, а победител в нея в категорията Мъже Masters 40 стана самият Калин Русев, основател на клуб “Велораптор”.

Със стартовите си такси регистриралите се за събитието 600 участници събраха общо 3000 лв, които ще бъдат дарени на Асоциация на парковете в България в полза на кампанията “Да съхраним вековните дървета в България”. Под надслов “Адреналин с кауза” за пета поредна година “Байк и рън за Чепън” избра да подкрепи инициатива, която има дългосрочно значение в опазването на локалните екосистеми, далеч отвъд границите на един човешки живот.

Паралелно с “Байк и рън за Чепън” се проведе и състезанието за най-малките – “ Мини Байк и рън за Чепън”. В него се включиха 76 деца като най-малките бяха 2-3 годишни. Въжена люлка и надуваем замък бяха атракционите, осигурени за тях от община Драгоман. От СДП “Балкани” пък организираха няколко разходки с водач за любопитните да се запознаят с богатата флора и фауна на Драгоманското блато.

Организаторите на “Байк и рън за Чепън” благодариха на партньорите, подкрепили събитието по един или друг начин – Subaru България, Karcher, AquaMatrix, Abopharma, Doppelherz, Хармоника, Skullcandy, Epic Bike Shop, Backbar, Енергия от ядки, Sponser, бира Айляк, Red Bull, Deuter, Buff, Sigg, Julbo, Grangers, Coca-Cola, Mинистерството на туризма, на Race Timing BG за акуратното времеизмерване, както и на екипите на KrisoK Photography и Victor Troyanov Photography и техните екипи.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558