Намери ни
To Top

Индиецът Гукеш Домараджу прати в историята постижение на Гари Каспаров

Индиецът Гукеш Домараджу стана май-младият победител в Турнира на претендентите по шахмат след реми с японеца Хикару Накамура във финалния кръг в Торонто в неделя.

17-годишният гросмайстор спечели турнира, слез като американецът Фабиано Каруана изпусна печеливша позиция срещу руснака Ян Непомнящи и бе принуден да се задоволи с реми.

Равенството на Гукеш с черните фигури в партията с Накамура му осигури 9 точки, докато Непомнящи и Каруана завършиха с по 8,5.

Най-младият победител до момент в Турнира на претендентите е бил Гари Каспаров, който бе на 20 години, когато спечели през 1984-та – година преди да спечели световната титла срещу сънародника си Анатоли Карпов.


Гукеш, който бе един от тримата индийци сред осемте участници в Турнира на претендентите, ще се срещне с китаеца Дин Лирен за световната титла по-късно през годината. Световният номер 1 Магнус Карлсен от Норвегия, който е петкратен световен шампион в класическия шах, освободи титлата си миналата година, като се аргументира с липса на мотивация.

Пиус Зутер и Дакота Джошуа вкараха голове през 12 секунди в средата на последната част и Ванкувър Канъкс записа победа с 4:2 срещу Нешвил Предатърс в първа среща от друга серия от Западната конференция на НХЛ.

Това бяха най-бързите два гола в плейофите в историята на Канъкс, като Джошуа се разписа още веднъж, а последното попадение бе дело на Елиас Линдхолм. Тачър Демко пък спаси 20 удара и бе преодолян само от Джейсън Зъкър и Райън О’Райли.

Картър Верхеги отбеляза победното попадение в началото на последната третина и Флорида Пантърс спечели с 3:2 срещу Тампа Бей Лайтнинг в плейофите на Източната конференция. Точни за успеха бяха още Сам Райнарт и Матю Ткачук, а Сергей Бобровски отрази 17 удара.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт