Намери ни
To Top

Митов обяви дали ще стане външен министър и разкри, че е разочарован от… ВИДЕО

Служебният министър-председател ми се обади и мога да потвърдя, че се обади първо на мен. Аз, разбира се, съм се консултирал с председателя на партията, аз няма да взема решение като заместник-председател на партията без да го изговоря с него. Това заяви пред журналисти в парламента номинираният за министър на външните работи Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ.

„Получих пълна подкрепа от г-н Борисов.


Първият разговор е между мен и г-н Главчев, който очевидно не е могъл да се сработи с външния министър, който той освободи“, коментира той.

Според него Главчев е направил така, че да гарантира външна политика, „опряна на ясен европейски и проатлантически профил на човек, който със сигурност ще следва подобен тип политика“.

Митов изтъкна, че е готов да поеме поста. Той изрази разочарованието си от депутатите от ПП-ДБ: „Логиката на техните изказвания следва изцяло логиката на президента Радев“.

„Служебното правителство вече зависи изцяло и напълно от парламента. Назначава се от министър-председателя. Ролята на президента е напълно променена“, подчерта той.

„Вместо колегите от ПП-ДБ да излязат да защитят логиката на промените в Конституцията, те се занимават да обясняват чие щяло да бъде служебното правителство.

Това е съвършено невярно, от една страна, а ако президентът подпише и аз стана външен министър, което не ми е самоцел, ние спокойно можем да излезем и да кажем – да, ГЕРБ носи отговорност в момента за външната политика на държавата в служебен кабинет“, допълни той.

„Аз до момента от г-н Главчев не съм видял той дори за секунда да е променил позицията, което е заел, и предложението, което е направил. За президента Радев това ще е тест за неговата външна политическа и геополитическа ориентация. Той много добре знае какви външнополитически позиции имам аз, каква политика ще следвам. Това за него ще е тест и пред партньорите. 

По думите му, за провеждането на избори в чужбина няма значение кой ще е външен министър. 

„Аз няма как да предположа, че президентът Радев няма да изпълни конституционните предписания, защото те предполагат той да одобри предположенията на служебния министър-председател“, каза още Митов.

Ощр от категория