Намери ни
To Top

Пистата в Китай с изцяло нов асфалт за завръщането на Формула 1

Пистата „Шанхай“, която домакинства на Гран При на Китай във Формула 1, е бил напълно преасфалтирана преди завръщането на надпреварата след 5-годишно отсъствие следващата седмица.

Последното издание на Гран При на Китай бе през 2019 година, когато в Шанхай се проведе състезание №1000 в историята на шампионата. През последните четири години обаче надпреварата в китайския мегаполис не се проведе заради COVID-19 и последвалите ограничения за пътуване до и от страната.

Те бяха свалени в средата на миналата година, което позволява на Формула 1 да се завърне в Китай след седмица.


А местните организаторите искат надпреварата да мине без проблеми и са инвестирали сериозни средстава за привеждането на пистата в нужния вид. Освен козметичните промени около трасето самото то е получило изцяло нов асфалт за първото цялостно преасфалтиране на пистата от нейното създаване през 2004 година.

Този нов асфалт обаче притеснява част от пилотите, които се опасяват, че може да има повторение на ситуацията от Гран При на Турция през 2020 година. Тогава „Истанбул Парк“ също беше преасфалтирана малко преди състезания уикенд и нивата на сцепление бяха изключително ниски.

„Чух, че пистата е била преасфалтирана. Така че може би ще имаме Истанбул 2.0“, каза пилотът на Ферари Карлос Сайнц след финала на Гран При на Япония миналата седмица.

Испанецът също така сподели мнението на световния шампион Макс Верстапен, че използването на спринтовия формат по време на Гран При на Китай не е добра идея. Състезателният уикенд в Шанхай ще приеме първият от общо шест спринта този сезон, което означава, че пилотите и отборите ще имат само един час, в който да намерят оптималните настройки преди квалификациите и състезанията.

„Мисля, че като писта Китай е страхотно трасе, мисля, че е една от любимите на пилотите. Просто е страхотна писта, която дава страхотни възможности за изпреварвания, така че да имаме спринт там е логично.

„В същото време, както казахме на ФИА и Формула 1, с тези коли е много сложно да отидеш на някоя писта и да имаш само един час, за да намериш настройките. С тези правила височината на колите е много важна и износването на планката – една неравност може да бъде фатална. Така че не мисля, че е добър избор да имаме спринт, след като не сме били там 4-5 години.

„Като цяло ще има много неизвестни. Може би за феновете пред телевизорите ще е вълнуващо, но за инженерите и пилотите е нещо, което поне спорем мен трябваше да избегнем и да имаме нормален уикенд там“, каза Сайнц пред репортерите в Япония в неделя.

Освен Формула 1 през тази година пистата в Шанхай ще приеме и два старта от изцяло електрическия шампионат във Формула Е. Състезанията от Формула Е в Китай ще се проведат в края на месец май и ще използват леко изменена конфигурация, която практически ще отреже целия трети сектор и дългата повече от километър обратна права от обиколката на „Шанхай“.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт