Намери ни
To Top

Очаквайте на живо: Гран При на Япония във Формула 1

През 2024 година надпреварата за Гран При на Япония се мести от традиционното си място във втората половина на сезона във Формула 1 в неговото начало, но това не означава, че състезанието на „Сузука“ ще бъде по-малко интересно и вълнуващо. От полпозишъна в него ще потегли световният шампион Макс Верстапен, който днес ще преследва третата си поредна победа в Страната на изгряващото слънце.

За да я постигне той ще трябва да се пребори със съотборника си Серхио Перес, който бе много бързи във вчерашната квалификация и може и да окаже съпротива на лидера на Ред Бул. Зад двамата пилоти на „биковете“ на втората редица ще се наредят Ландо Норис и победителят от състезанието в Австралия преди две седмици Карлос Сайнц.


Фернандо Алонсо и Оскар Пиастри ще стартират пети и шести, а бъдещите съотборници Люис Хамилтън и Шарл Леклер ще оформят четвъртата редица. Топ 10 на стартовата решетка ще допълнят Джордж Ръсел и единственият представител на домакините Юки Цунода от екипа на Рейсинг Булс.

Очакванията на всички са днес да гледаме състезание с поне две спирания в бокса, което ще даде повече стратегически възможности на пилотите да напреднат в класирането. Според Пирели най-бързият вариант за покриването на дистанцията от 53 обиколки е старт с меките гуми, след което да се направят две серии от обиколки с твърдите. Това обаче няма да е възможно за всички отбори, тъй като част от тях започват състезанието със само един наличен комплект от твърдите смеси и ще трябва да потърсят алтернативна стратегия.

Състезанието за Гран При на Япония, четвърти кръг за сезон 2024 във Формула 1, стартира в 8:00 часа и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт